Ny forskning: Danskerne er generelt glade for EU

BAGGRUND: Siden 1997 og frem til sidste folketingsvalg har halvdelen af vælgerne været positive over for EU-samarbejdet, viser ny valgforskning. Trods alle EU's kriser er det svært at rykke danskernes positive holdning, vurderer professor.

Danske vælgere er grundlæggende positive overfor EU-samarbejdet.
Danske vælgere er grundlæggende positive overfor EU-samarbejdet.Foto: Claus Fisker/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter briternes nej til EU i juni har en af leave-kampagnens frontfigurer Nigel Farage spået, at Danmark vil være blandt de næste EU-lande til at forlade Unionen.

Men overordnet set er flest danske vælgere faktisk glade for EU-samarbejdet.

Halvdelen har en positiv holdning til EU, mens hver fjerde er grundlæggende negativ.

Det viser nye tal fra Det Danske Valgprojekt, der har lavet landsdækkende vælgerundersøgelser efter hvert folketingsvalg siden 1971. Undersøgelserne består af en lang række spørgsmål og heriblandt om holdningen til EU. Nu er tallene for 2015-undersøgelsen offentliggjort, hvor man har spurgt næsten 20.000 vælgere.

Siden 1997 har den positive holdning til EU ligget forholdsvis stabilt, dog falder den med fire procentpoint fra 2011 til 2015. I samme periode er andelen af vælgere med en negativ EU-holdning steget med fem procentpoint.

Et EU ramt af kriser
Valgprojektet nyeste tal er indsamlet efter folketingsvalget i juni 2015. Siden da er EU blevet rystet i sin grundvold af blandt andet en flygtningekrise, der blandt andet har sat Schengen-samarbejdet midlertidigt ud af kraft i nogle medlemslande. Samtidig er Europa blevet ramt af en lang række terrorangreb.

Endelig vinkede briterne farvel til samarbejdet i juni.

En af forskerne bag Valgprojektet er professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet. Han mener ikke, det seneste års begivenheder i Europa har ændret fundamentalt på danskernes holdning til EU.

”Halvdelen af befolkningen er positivt indstillet over for EU, og det tror jeg ikke ændrer sig så markant på et års tid,” siger han.

Han tilføjer, at hvis tallene skulle begynde på en negativ tendens, skal man huske på, at ”det er fra et forholdsvis højt niveau”.

Stubagers kollega ved Aarhus Universitet, professor Derek Beach, forsker i danskernes holdning til EU. Han er enig i, at der skal mere til at rykke ved danskernes syn på EU-samarbejdet, og derfor tegner 2015-tallene et billede af vælgernes overordnede holdning til EU.

”Når først folk har en holdning, er det svært at rykke. Der skal virkelig nogle grundlæggende kriser til for at få dem til at revurdere deres holdninger. Jeg tror ikke, at EU har så meget at bekymre sig om i forhold til danskerne,” siger Derek Beach.

Stabil udvikling
Rune Stubager holder også fast i, at den dominerende historie i tallene er en positiv holdning blandt befolkningen.

”Der er lidt svingninger hen over årene, men så store har bevægelserne ikke været. Det overordnede billede indtil videre er en høj grad af stabilitet i holdningerne. Men det er ikke til at vide, om det varer ved,” siger Rune Stubager.

Den præmis bliver bakket op af Derek Beach.

”Jeg vil ikke tolke ret meget i fire procentpoints fald fra 2011 til 2015. For når jeg kigger på udviklingen fra 1997, så synes jeg ikke, at der noget at skrive hjem om,” siger Derek Beach.

Danmark vil ikke have mere EU
Derek Beach har selv gennemført undersøgelser i forbindelse med de to seneste folkeafstemninger om EU i 2014 og 2015, og der er det klare billede af danskerne, at de grundlæggende er positive over for EU.

”Et klart flertal af danskerne vil gerne have EU og blive i EU. Det har vi også set med de meningsmålinger, der er kommet efter Brexit-afstemningen. Der er ikke lige pludselig en masse danskere, der siger, at vi skal følge briterne,” siger Derek Beach og tilføjer:

”Men det, som spørgsmålet i Valgprojektet ikke fanger, er, at danskerne heller ikke ønsker mere EU,” siger Derek Beach.

Det viste retsforbeholdsafstemningen fra december 2015 tydeligt, siger Derek Beach. Han uddyber, at danskerne kan sagtens være kritiske over for EU-samarbejdet på konkrete politikområder.

Meningsmålinger har for eksempel konsekvent vist markant dansk opbakning til permanent grænsekontrol

EU er ikke det, de unge vil have
EU-opbakningen er stor hos den generation, der voksede op med EU, dengang hvor det frie marked og den frie bevægelighed trådte i kraft, forklarer Derek Beach. Samtidig viser der sig en tendens til en mere negativ holdning blandt de unge, der er vokset op med et EU, der har været i den ene krise efter den anden.

Det kan være forklaringen på, at andelen af vælgerne med en negativ grundholdning over for EU er steget med syv procentpoint fra 2007 til 2015. Og det kan måske få en betydning på den lange bane:

”Om 20 til 30 år kan vi få et helt fundamentalt skift i danskernes holdninger, hvis den udvikling holder. Man lad os nu se, om det er det samme EU til den tid,” siger Derek Beach.

Rød haler ind på blå
Ud over danskernes holdning til EU har forskerne bag Det Danske Valgprojekt også siden 90'erne spurgt vælgerne, hvilken type regering, de vurderer, er bedst til varetage Danmarks interesser i EU.

Vælgerne har gennemgående haft klart størst tiltro til en borgerlig regering. Det har nu ændret sig. I 2015 vurderes en socialdemokratisk og borgerlig regering for første gang til at være cirka lige gode til at håndtere danske interesser i EU.

Ifølge Rune Stubager kan det forklares med de to hovedpersonerne fra valgkampen i 2015: Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I løbet af sommeren 2014 var der vedholdende rygter om, at Thorning lå lunt i svinget til at få en toppost i EU-systemt som formand for Det Europæiske Råd.

I samme periode var Lars Løkke Rasmussen hårdt ramt af den såkaldte GGGI-sag. Derudover fik han kritik for sin håndtering af klimatopmødet i København i 2009.

”Thorning blev et stykke af vejen fremstillet som en, der havde en reel chance for et topjob i EU, mens Løkke på forskellig vis var kommet til at fremstå som en, der ikke var så velfungerende på den internationale scene,” siger Rune Stubager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Derek Beach

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
ph.d. (SDU 2003), cand.scient. (London School of Economics 1998)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00