Måling: Danskerne vil have permanent grænsekontrol

MÅLING: Over halvdelen af danskerne ønsker grænsekontrollen gjort permanent. Vælgernes ønske er tæskeklart, og derfor er det vores hovedkrav i efteråret, lyder det fra Dansk Folkeparti.

De danske vælgere ser gerne, at den midlertidige grænsekontrol bliver gjort permanent.
De danske vælgere ser gerne, at den midlertidige grænsekontrol bliver gjort permanent.Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Erik HolsteinMorten Øyen

Grænsekontrollen skal gøres permanent, hvis det står til et flertal af de danske vælgere. Det viser en meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.

I målingen svarer 58 procent, at de er tilhængere af en permanent grænsekontrol, mens 34 procent er imod.

Resultatet vækker stor glæde hos Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen:

”Det overasker mig slet ikke det fjerneste. Det er så tæskeklart, ligemeget hvor vi kommer rundt i landet, at danskerne vil have genindført en permanent grænsekontrol.

Han understreger, at en permanent grænsekontrol er Dansk Folkepartis hovedkrav i efterårets forhandlinger om 2025-plan og finanslov.

”Vi skal have kontrollen igen, og derfor vil vi have den permanente grænsekontrol genindført med politi og toldere – ligesom Danmark havde før 2001,” siger Søren Espersen og peger på, at partiet skeler til den britiske model, som er med i dele af Schengen-samarbejdet, men stadig har sin egen grænsekontrol.

Regeringen har indført en midlertidig grænsekontrol i begyndelsen af året ved den dansk-tyske grænse, efter Sverige først indførte kontrol ved den svensk-danske grænse.

Den midlertidige grænsekontrol er siden forlænget seks gange og fortsætter nu frem til november.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen anerkender, at der for tiden er udfordringer i forhold til grænsekontrol. Og at han selv blev berørt af billederne med flygtninge gående på de danske motorveje.

”Det skabte en utryghed hos os alle sammen, og i sådan en situation er det naturligt at sige, at så må vi have styr på vores grænser,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han holder dog fast i, at grænsekontrollen kun skal ses som et middel, så længe det er nødvendigt.

”For os er målet kontrol over Europas ydre grænser. Så vi igen kan bevæge os frit inden for Europa,” siger Venstre-ordføreren.

Læs hele artiklen og se målingens undertal fordelt på partier på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Det diskuteres for tiden, om Danmark skal genindføre permanent grænsekontrol. Er du for eller imod en permanent grænsekontrol?

- For en permanent grænsekontrol: 58 procent
- Imod en permanent grænsekontrol: 34 procent
- Ved ikke: 8 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 17. august til 22. august 2016.

Se tallene her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00