Ny måling: K står til at genvinde EP-mandat

MÅLING: Konservative står i en ny meningsmåling til at kunne holde fast i den plads i Europa-Parlamentet, som partiet ellers stod til at miste. Pladsen er central for dansk indflydelse på parlamentets arbejde.

I en ny meningsmåling, om hvem vælgerne vil stemme på ved europaparlamentsvalget 26. maj, står Konservative til at genvinde den plads i Europa-Parlamentet, som partiet har i dag, og som de i en tilsvarende måling i sidste uge stod til at miste.

I den aktuelle måling lavet af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten står Konservative til at få 6,8 procent af stemmerne. I sidste uges Norstat-måling stod partiet til 3,9 procent og ingen plads i Europa-Parlamentet.

”Målingen fylder os med optimisme i forhold til at kunne levere det her mandat til Danmark, som gør, at vi kan sidde i den allerstørste gruppe i parlamentet og tale Danmarks sag,” siger de konservatives spidskandidat, Pernille Weiss, med henvisning til at Konservative har plads i Europa-Parlamentets kristendemokratiske og konservative gruppe, EPP.

Den har i mange år været den største i Europa-Parlamentet − og derfor også den mest dominerende politisk. Ganske vist står begge de to største grupper (EPP og socialdemokraterne i S&D, red.) til at miste mandater ved det kommende europaparlamentsvalg, så de ikke længere vil kunne danne et tværpolitisk flertal alene. Men meningsmålingerne peger samtidig på, at EPP dog stadig vil være den største gruppe i Europa-Parlamentet efter 26. maj.

Problem for Danmark
Det er en udbredt opfattelse, at det er vigtigt for alle − ikke mindst for et lille medlemsland som Danmark − at være repræsenteret i Parlamentets største gruppe. Selv hvis det kun er med et enkelt medlem, så har det betydning, at en dansker kan være med til gruppemøderne og forsøge at komme til orde og udøve indflydelse internt i gruppen. Det blev også understreget af EPP’s gruppeformand, Manfred Weber, da Altinget interviewede ham i begyndelsen af april:

”Det ville være et stort problem for Danmark og danske interesser, fordi det i Europa-Parlamentet er ligesom i alle andre parlamenter: Når du er en del af en lille gruppe, har du mindre indflydelse, mens når du er medlem af en stor gruppe − i det tilfælde den største i Europa − så har du mere indflydelse,” sagde Manfred Weber.

Når Pernille Weiss og hendes partifæller er på gaden for at agitere, så er de da også bevæbnet med nogle grafikker med helt simple lagkagediagrammer, som viser hvor store de forskellige grupper i parlamentet er i forhold til hinanden.

Konservative snupper mandatet fra Venstre, der i sidste uge stod til at få fire kandidater valgt. Det er nu nede på tre. De to partier er i valgforbund, så mandatet bliver altså inden for valgforbundet. 

 

Indløse en plads
Danmark har i dag 13 pladser i Europa-Parlamentet. Hvis Storbritannien forlader EU, så vil Danmark få en plads mere i Parlamentet. I den aktuelle Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten står Socialdemokratiet til at få denne plads, hvilket vil øge antallet af partiets europaparlamentsmedlemmer fra tre i dag til fire.

Dansk Folkeparti står fortsat til en halvering af mandater i forhold til valget i 2014, hvor partiet fik fire kandidater valgt. Enhedslisten har debut på stemmesedlen ved et europaparlamentsvalg og partiet har fortsat udsigt til at indløse en plads i Europa-Parlamentet. Det er til gengæld ikke tilfældet for valgets anden debutant, Alternativet.

Radikale, Folkebevægelsen mod EU og SF står til at genvinde hver deres ene plads i det europæiske parlament.

Forrige artikel EU-valg i andre lande: Tyske partier blæser til kamp mod nationalisme EU-valg i andre lande: Tyske partier blæser til kamp mod nationalisme Næste artikel Vestager skruer op for sin kampagne for et EU-topjob Vestager skruer op for sin kampagne for et EU-topjob
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.