Ny rapport: EU skal stille højere krav til kandidatlande

KANDIDATLANDE: EU begik en fejl, da Rumænien og Bulgarien blev medlemmer på trods af problemer med korruption og manglende menneskerettigheder. Det må ikke gentages i fremtiden, fastslår ny rapport, som kan få konsekvenser for de lande, der står i kø til medlemskab.
Fra EU's og dansk side lægger vi afgørende vægt på opbygning af et uafhængigt retsvæsen, bekæmpelse af korruption og opbygning af demokratiske institutioner," siger europaminister Nicolai Wammen.
Fra EU's og dansk side lægger vi afgørende vægt på opbygning af et uafhængigt retsvæsen, bekæmpelse af korruption og opbygning af demokratiske institutioner," siger europaminister Nicolai Wammen.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michelle Arrouas

Der er ingen fribilletter til EU. Et EU-medlemskab kræver store og omfattende reformer og tager tid, for Københavns-kriterierne står ikke til diskussion.

Nicolai Wammen (S)
Europaminister
Fakta
Efter et møde i Det Europæiske Råd i København i 1993 opstod begrebet "Københavnskriterierne". Begrebet anvendes om en række politiske og økonomiske betingelser, ansøgerlande skal opfylde for at blive medlem af EU.

Kilde: EU-Oplysningen

Albanien, Serbien, Montenegro og Tyrkiet. Det er nogle af de lande, der står i kø til at blive EU-lande, og de kan forberede sig på at vente længe.

Den holdning er blevet mere og mere gængs de sidste par år, og det kan få konsekvenser for de lande, hvor korruptionen er udbredt og menneskerettighederne mangler, fortæller EU-eksperten Fabrizio Tassinari: 

"Det bliver afgjort sværere at få medlemskab i fremtiden, og vi kommer ikke til at se lande som Bulgarien og Rumænien, der har problemer med korruption, få adgang til unionen," fortæller Tassinari, som forsker i europæisk integration ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00