Ny regering vælger åbent opgør med EU over mindsteløn

Statsminister Mette Frederiksen og hendes nye partnere i SVM-regeringen vil have EU’s mindstelønsdirektiv omstødt ved EU-Domstolen. Dermed er Danmark på direkte kollisionskurs med Bruxelles.

Fra dansk side har der været frygt for, at lavtlønnede borgere med EU's nye mindstelønsdirektiv i hånden kunne gå til EU-Domstolen. Nu vælger regeringen at gøre det selv for helt at få aflivet direktivet.
Fra dansk side har der været frygt for, at lavtlønnede borgere med EU's nye mindstelønsdirektiv i hånden kunne gå til EU-Domstolen. Nu vælger regeringen at gøre det selv for helt at få aflivet direktivet. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”En krigserklæring”. Sådan har kilder over for Altinget beskrevet den nye regerings beslutning om at få EU’s dommere i Luxembourg til at omstøde det omstridte direktiv om mindsteløn, som danske politikere har bekæmpet i årevis.

I regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering står det klart, at den vil rejse et såkaldt annullationssøgsmål ved EU-Domstolen for helt at få gjort det af med det nye direktiv, som blev endelig vedtaget i oktober.