Debat

Nye Borgerlige: En militær og civil oprustning i Arktis er uomgængelig

DEBAT: Forsvaret skal holde sig væk fra internationale aktioner, der ikke direkte afbøder trusler mod Danmark eller er en del af Nato-forpligtelsen. I stedet skal vi udvikle forsvaret af eget territorium med særligt fokus på Arktis, skriver Peter Seier Christensen.

Selvom en Sirius-patrulje er fin, er den&nbsp;<i>ikke</i>&nbsp;et forsvar af territoriet, mener Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige.
Selvom en Sirius-patrulje er fin, er den ikke et forsvar af territoriet, mener Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige. Foto: Mads Nissen/STF/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Seier Christensen
Forsvarsordfører for Nye Borgerlige

Desværre har flertallet af politikere siden den kolde krigs afslutning levet i den vildfarelse, at truslen mod Danmark var væk. Det er den ikke.

Vi oplever, at vi må beskytte os mod islams voldelige fremfærd drevet af en ekstrem religiøs ideologi, og vi oplever et Rusland og et Kina, der i ly af globaliseringen forsøger at øge deres indflydelse langt fra deres egne grænser.

Der vil altid være trusler mod Danmark, og det er en banal, men korrekt historisk iagttagelse, at et land, der ikke kan forsvare sit territorium, vil miste det – og dermed også miste sig selv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Forsvaret er i miserabel forfatning
Det er de danske politikeres opgave at sikre et forsvar af Danmark – både i egen kraft og i samarbejde med allierede, så vores land kan forblive frit og selvstændigt, så danskerne kan leve et liv i frihed inden for rammen af nationalstaten og i et nationalt værdifællesskab.

Dansk forsvar har siden 1990’erne i stigende grad været orienteret imod internationale opgaver, og forsvaret af territoriet er desværre blevet nedprioriteret.

Dansk forsvar har siden 1990’erne i stigende grad været orienteret imod internationale opgaver, og forsvaret af territoriet er desværre blevet nedprioriteret.

Peter Seier Christensen, Forsvarsordfører for Nye Borgerlige

Politikerne har ikke haft den fornødne vilje til at lade bevillinger til Forsvaret følge behovet. Forsvaret er gennem mange år blevet underfinansieret og er i dag i en så miserabel forfatning, at vi ikke har kapacitet til at forsvare mere end populært sagt Bornholm, skulle vi blive udsat for et angreb.

USA er vores garant
Danmark er medlem af Nato, og deri ligger vores sikkerhed. Det er ekstremt vigtigt, at vi ikke ignorerer eller nedprioriterer Nato til fordel for andre samarbejder. EU hverken kan eller skal nogensinde træde i stedet for det nordatlantiske samarbejde.

USA er vores garant for frihed som selvstændigt land. Det er EU ikke. Næsten tværtimod kan man forudse, at hvis de europæiske lande lægger deres forsvar i EU’s hænder, vil EU også få magt på dette område og dermed fjerne noget af det sidste værn mod EU’s overstatslige ideologi.

Derfor er det også afgørende, at Folketinget lever op til forpligtelsen i Nato og afsætter to procent af BNP til Forsvaret. Vi kan ikke tillade os at køre på frihjul – der er både et moralsk ansvar over for vores allierede og en egeninteresse.

Det danske territorium er stort. Det største i Nato efter USA. Men vores forsvarskapacitet er blandt de mindste. Arktis med Grønland er geopolitisk og militært et interesseområde for de globale magter, og det er kun under en Nato-paraply med USA som en stærk partner, at vi kan håbe på at kunne forsvare Grønland og vores rettigheder til undergrunden i Nordhavet.

En oprustning i Arktis – både civilt og militært – er uomgængelig. Det vil være en opgave, som skal finansieres med skatteopkrævede midler. Det bliver dyrt. Og det vil blive dyrere, jo længere vi venter med at komme i gang.

Fokus på eget territorium
Danske soldater har i de seneste årtier været udsendt ofte, og Forsvaret har leveret gode bidrag til de internationale missioner, som politikerne har besluttet, at Danmark skulle deltage i. Mange danske soldater har sat livet til, og endnu flere er kommet retur med ar på krop og sjæl.

Der er blevet ydet store indsatser og bragt mange ofre. Det skal vi sætte pris på. Det skal vi anerkende. Men netop derfor er det også ekstra bedrøveligt, at politikerne ikke har villet følge op med tilstrækkelige midler til at udvikle Forsvaret og fastholde vores evne til at bidrage meningsfyldt til forsvaret af vores eget territorium.

I Nye Borgerlige vil vi anbefale, at Forsvaret i de kommende mange år holder sig væk fra internationale aktioner, der ikke direkte er med til at afbøde trusler mod Danmark eller er en del af Nato-forpligtelsen.

I stedet skal vi koncentrere kræfterne om at udvikle forsvaret af vores territorium – med særligt sigte på Arktis, som enhver kan se vil få stigende betydning og i dag ligger fuldstændig åbent.

En Siriuspatrulje er fin, men den er ikke udtryk for et forsvar af territoriet.

Dokumentation

Ny debatserie

USA’s præsident, Donald Trump, har aflyst sit besøg til Danmark. Angiveligt fordi Mette Frederiksen ikke ville sælge Grønland. Forud for besøget stod det dog klart, at Arktisområdet ville have været højt på dagsordenen − herunder Thulebasen og oprydning efter andre amerikanske baser i Grønland.

Altinget benytter anledningen og har spurgt et hold af debattører: Hvilke krav bør Danmark møde USA med på Arktisområdet? Fører Danmark den rigtige Arktispolitik – og hvad er der på spil?

Følg debatten på Altinget: Arktis.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)