Nyt EU-system skal kontrollere bio-brændstoffer

TRANSPORT: EU-Kommissionen har etableret et nyt kontrolsystem, der skal sikre, at produktionen af bio-brændstoffer både i og uden for EU foregår på en måde, der ikke belaster naturen.

Ingen moser skal udtørres, og ingen skove fældes i bio-dieselens eller bio-ethanolens navn, sagde energikommissær Günther Oettinger på et pressemøde i Bruxelles, torsdag. Kommissionen har nu etableret et kontrolsystem, der skal sikre bæredygtighed af biobrændstoffer i alle led fra landbrugsjord til benzinstation både i EU og i de dele af verden, som EU importerer fra.

"De næster årtier vil olie og benzin stadig være dominerende for biler, men bio-diesel og bio-ethanol er de vigtigste alternativer, som kan bidrage til en reduktion af CO2-emissioner. Oliekatastrofen i den Mexicanske Golf viser, at maksimalpunktet for udvinding af olie er nået," sagde Oettinger.

A la forbud mod børnearbejde
Certificeringen af biobrændstofferne vil foregå ud fra samme model som forbud mod børnearbejde. Hvis producenterne i hele forsyningskæden lader sig underlægge løbende kontrol af uafhængige kontrollanter, kan der søges om et certificeringsmærke. Et sådant mærke skal gøre det muligt for forbrugeren at træffe et klima- og miljøvenligt valg på Europas tankstationer.

0:000:00