Debat

Nyt Europa: En ny regering skal kæmpe for klimapolitikken i EU

DEBAT: Folketingsvalget handler også om EU. Vi har brug for en regering, som ønsker et forpligtigende europæisk samarbejde, og som vil presse på for en stærk klimadagsorden i EU, skriver Lone Loklindt og Steen Gade.

Klimademonstranter fra klimakonferencen COP21 i Paris 2015, hvor Danmark blev udnævnt til ”dagens fossil” af verdens grønne organisationer.
Klimademonstranter fra klimakonferencen COP21 i Paris 2015, hvor Danmark blev udnævnt til ”dagens fossil” af verdens grønne organisationer.Foto: Mal Langsdon/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Loklindt og Steen Gade
Henholdsvis nytiltrådt og tidligere formand for Nyt Europa

Danmarks EU-valg er kun halvt færdigt.

Europaparlamentsvalget var en rigtig god første halvleg. I dag er anden halvleg.

For fælles lovgivning i Europa afhænger lige så meget af, hvad regeringerne i EU kan blive enige om, som af europaparlamentets sammensætning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Folketingsvalg handler også om EU
Valget 26. maj blev et markant miljø- og klimavalg samt et klart ja til tæt europæisk samarbejde.

Folkebevægelsen mod EU forsvandt, DF gik meget kraftigt tilbage, og de, der stadig vil ud – DF og EL – har dæmpet sig. Så vi har nu en chance for at få de reelle diskussioner om, hvad vi vil i EU i stedet for skyggeboksning for og imod.

Anden EU-halvleg handler også om at få et flertal i Folketinget, som fredag efter fredag i Europaudvalget vil lægge en ny kurs for Danmark.

Lone Loklindt og Steen Gade
Henholdsvis nytiltrådt og tidligere formand for Nyt Europa

Vi er i EU, og fælles beslutninger er helt afgørende for vores fremtid – her i Danmark. Det gælder klima, miljø, natur og biodiversitet, men det gælder faktisk hele vejen rundt.

Ud af EU, i verden som den ser ud i dag, fører lige lukt ud i en globalisering uden sikkerhedsnet, med mindre beskyttelse af lønmodtagere og miljø.

Derfor handler anden EU-halvleg også om at få et flertal i Folketinget, som fredag efter fredag i Europaudvalget vil lægge en ny kurs for Danmark.

For klima og for at Danmark kan genvinde en grøn førertrøje i kampen for at få klima højere og højere op på dagsordenen i EU-samarbejdet.

Vi har brug for et grønt flertal
Vi trænger til at komme op af hængedyndet under Løkke, hvor EU-samarbejdet – især på miljøområdet – er blevet talt ned med snak om overimplementering af EU-lovgivning, gennem svækket miljøindsats af fælles EU-lovgivning på grund af landbrugspakken og med en meget svækket profil på klimaområdet i EU og internationalt, kun lidt repareret de sidste måneder.  

Danmark blev ligefrem udnævnt til ”dagens fossil” af verdens grønne organisationer på klimatopmødet i Paris, efter at den havde droppet den tidligere regerings mål om 40 procent CO2-reduktion i 2020.

Vi har brug for et grønt og europæisk orienteret flertal i Folketinget og derfor også en regering, der for alvor forstår, at klima- og miljøløsninger kræver to ting af den.

For det første helhjertet tilslutning til tæt og forpligtende europæisk samarbejde.

For det andet at Danmark skal gå ind i en positiv konkurrence med Sverige (der i dag har førertrøjen) og Frankrig om at presse meget stærkere miljø- og klimapolitikker igennem i EU.

Allerede i 2020 og igen i 2022-24 skal EU, som en del af Paris-aftalen, igen melde CO2-reduktioner ind til FN.

Vi har gjort det før. Det kan gøres igen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. Viceborgmester (R), rådmand, medlem af økonomiudvalget, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00