Nyt parti uden EU-politik

PARTI: Folketingets nye parti, Alternativet, afviser ikke at være på stemmesedlen til valget til Europa-Parlamentet til maj. Partiet får dog først en EU-politik i løbet af foråret, fortæller partiets talsmand, tidligere kulturminister Uffe Elbæk.
Tidligere kulturminister Uffe Elbæk står i spidsen for det nye parti Alternativet.
Tidligere kulturminister Uffe Elbæk står i spidsen for det nye parti Alternativet.Foto: ft.dk
Morten Øyen

I forhold til det vi lægger op til, vil det være helt grotesk for mig, hvis vi ikke stemmer for en patentdomstol.

Josephine Fock
Talsperson, Alternativet
Alternativet.

Det er navnet på det parti, den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk præsenterede onsdag formiddag på Christiansborg. Partiet håber nu på hurtigt at samle mere end 20.000 underskrifter sammen, så Alternativet er klar til næste folketingsvalg. Og måske allerede til Europa-Parlamentsvalget til maj.

Det afviser partiets talsmand Uffe Elbæk i hvert fald ikke.

"Det afhænger af, hvor stor opbakning vi får. Nu skal partiet ud at møde virkeligheden, og så skal vi finde ud af, om der overhovedet er folk, som ser verden på samme måde, som vi gør. Hvis der er opbakning, engagement og kraft i det, så kan det godt være," siger Uffe Elbæk.

Dokumentation
OM ALTERNATIVET:

Partiets navn: Alternativet.

Stiftet: Tirsdag den 26. november 2013.

Initiativtagere: Tidligere kulturminister Uffe Elbæk sammen med en kreds af frivillige fra København og Aarhus

Bestyrelse: Rasmus Norqvist (formand), Helle Engelbrechtsen, Mads Ole Dall, Niko Grünfeld og Alexandra B. Collin.

Politiske talspersoner: Josephine Fock, Torsten Gejl, Uffe Elbæk.

Politiske mærkesager: Seriøs bæredygtig omstilling, iværksætteri og social opfindsomhed, en ny politisk kultur, uddannelse, kultur og kunst.

Partiprogram: Vil blive vedtaget på Bornholm den 11. juni 2014 i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Underskriftsindsamling: Partiet går i gang med at indsamle de godt 20.000 underskrifter nu.

Internationale ambassadører: Partiet har engageret en kreds af ambassadører i en række lande (Australien, Canada, Hong Kong, Kroatien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, USA), som vil være med til at styrke Alternativets udsyn og netværk.

Sådan bliver man medlem: Alle kan melde sig ind via hjemmesiden, alternativet.dk.

Talspersoner for Alternativet:

Josephine Fock er vokset op i Horsens som den yngste af 5. Hun er uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1993. Josephine Fock kastede sig hurtigt ind i fagbevægelsen, hvor hun har været hele vejen rundt både blandt akademikergrupperne, siden i Sundhedskartellet og sygeplejerådet og de seneste 6 år som chef for OAO, en organisation for 400.000 offentligt ansatte LO-medlemmer. Hun har beskæftiget sig med politikudvikling og arbejdsmarkedet i alle årene med fokus på de ansattes vilkår. Hun har siddet over for de sidste tre finansministre i 2008, 2011 og 2013 og forhandlet de offentlige overenskomster på plads. Senest i 2013 har hun haft en aktiv rolle i indgåelsen af Aftale om Modernisering af Den Offentlige Sektor mellem arbejdsmarkedets parter. Josephine Fock har desuden arbejdet meget med ledelse og inddragelse i praksis og opbyggede blandt andet OAO gennem en fusion af to organisationer. Hun fungerer som ledelsesmentor for unge kvindelige talenter. Hun er engageret i samfundet og har taget del i flere valgkampe, først for Margrethe Wivel og senest for Uffe Elbæk. I sin fritid er hun en ivrig sejler og er instruktør i Sundby Sejlforening. Josephine Fock er 48 år og bor på Amager med sin kæreste.

Torsten Gejl har været aktiv i Frontløber-miljøet i Århus siden midten af firserne. Han gik på Kaospiloternes første hold i 1990 og blev efter endt uddannelse leder af projektorganisationen Frontløberne fra 1993-1998. Derefter lavede han sit eget firma - Proventor, hvor han arbejdede med involvering af unge i opstart af ungdomshuse, udformning af ungdomsråd og udvikling af ungdomspolitik i Danmark, Norge og Sverige. Han blev i år 2000 leder af Verdens Kultur festivalen og arbejdede med integration og tværgående musikprojekter og koncertarrangementer i samarbejde med alle etniske minoriteter i Aarhus. Arbejdet fik efterhånden et særligt fokus på hip hop og udvikling af det multikulturelle rapmiljø i Aarhus vest. I 1997 startede Gejl med at indføre en metode til validering af uformel læring i Danmark, som hedder Open College Network. Metoden kommer fra England via Sverige og handler om at give mennesker papir på det, de lærer uden for skolen. Torsten Gejl har gennem årene været efterspurgt som foredragsholder, procesleder, kursusleder og leder af internationale udviklingsprojekter. I dag er Torsten Gejl direktør for OCN Danmark, som har hovedkvarter på Skolebakken i Aarhus. Torsten Gejl er 49 år, fra Aarhus, og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn.

Uffe Elbæk har fra sin tidligste ungdom været politisk aktiv. Var i midt-firserne med til at grundlægge den aarhusianske kulturorganisation Frontløberne og seks år senere iværksætteruddannelsen KaosPiloterne. Uffe Elbæk var skolens første rektor fra 1991 til 2006. Parallelt med sin professionelle karriere har Uffe Elbæk taget aktivt del i det danske samfundsliv, som kulturel græsrod, social aktivist og som folkevalgt politiker. Blev valgt ind i Aarhus Byråd i 2001 og igen i 2005 for Det Radikale Venstre, hvor han var formand for byens skole- og kulturudvalg. I januar 2007 trådte Uffe Elbæk ud af Aarhus Byråd og flyttede til København for at påtage sig ansvaret som direktør for den internationale sports-, kultur- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames 2009. Uffe Elbæk har gennem årene skrevet flere bøger, senest bogen Ledelse på kanten (Gyldendal Business) og har derudover været fast klummeskribent for blandt andet Weekendavisen, Berlingske Tidende og Jyllandsposten samt freelancejournalist på Information og månedsbladet Press. Folketingsmedlem for Radikale Venstre 2011-2013, kulturminister fra oktober 2011 til december 2012. Siden september 2013 medlem af Folketinget uden for parti. Bor i dag på Frederiksberg sammen med sin mand.

Kilde: Alternativet


0:000:00