Nyt udspil skal ændre Unionens strikse spareregler, som alle blæser på

Halvdelen af de 27 EU-lande bryder pt. de strenge regler for offentlig gæld, som de har bundet sig til i Unionen. Nu foreslår EU-Kommissionen at gøre reglerne mere smidige, men at lade hammeren falde tidligere, hvis ikke de bliver overholdt.

EU-Kommissionens økonomiske chefer, Valdis Dombrovskis (t.v.) og Paolo Gentiloni (t.h.) vil opdatere EU's udskældte spareregler og gøre dem mere realistiske.
EU-Kommissionens økonomiske chefer, Valdis Dombrovskis (t.v.) og Paolo Gentiloni (t.h.) vil opdatere EU's udskældte spareregler og gøre dem mere realistiske.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De seneste 20 år er bunkerne af offentlig gæld i EU vokset med et tilsvarende procentbeløb.

Derfor er der behov for at se Unionens ellers nok så skrappe regler på området igennem, mener EU-Kommissionen, som onsdag lagde sit bud på bordet for, hvordan de skal få budgetsyndere tilbage på dydens smalle sti.

Lande som Grækenland med en gældsbyrde på 171 procent af bruttonationalproduktet og Italien med 145 procent opererer i dag med offentlige underskud langt over de 60 procent, som EU-traktaterne foreskriver.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00