Økonomer: Så alvorligt er et Brexit for den danske fødevaresektor

BREXIT: Det vil være entydigt negativt for den danske landbrugs- og fødevaresektor, hvis briterne 23. juni stemmer ja til at forlade EU. I værste fald kan et par tusind danske arbejdspladser i og omkring fødevareproduktionen gå tabt, viser ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Det er især svinekød, som Danmark eksporterer til Storbritannien. Briterne aftager 86 procent af alt eksporteret bacon fra Danmark, viser Landbrug & Fødevarers nye analyse af et eventuelt Brexits betydning for den danske fødevareklynge.
Det er især svinekød, som Danmark eksporterer til Storbritannien. Briterne aftager 86 procent af alt eksporteret bacon fra Danmark, viser Landbrug & Fødevarers nye analyse af et eventuelt Brexits betydning for den danske fødevareklynge.Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Et par milliarder eksportkroner. Og et par tusind danske arbejdspladser.

Så alvorlige kan de økonomiske konsekvenser for det danske landbrugs- og fødevareerhverv blive, hvis briterne til folkeafstemningen om EU-medlemskabet 23. juni stemmer for at forlade EU.

Det viser en ny økonomisk analyse, som Landbrug & Fødevarer snart vil offentliggøre. Brancheorganisationen har i analysen regnet på, hvad det vil betyde for den danske fødevareklynge, hvis der kommer et såkaldt Brexit.

Lige nu eksporterer Danmark for 12,9 milliarder landbrugs- og fødevareprodukter til Storbritannien. Det svarer til en tredjedel af den samlede danske vareeksport til briterne, som i 2015 var på 39 milliarder kroner. Samtidig er omkring 13.000 danske arbejdspladser i og omkring fødevareproduktionen bundet op på eksporten til Storbritannien, vurderer Landbrug & Fødevarer i sin nye analyse.

Det er svært at afvise, at der ud af en eksport på knap 13 milliarder kan forsvinde et par milliarder kroner som følge af et Brexit. Og af de samlet set 13.000 arbejdspladser, der kommer af vores fødevareeksport til Storbritannien, kan der være et par tusind i spil.

Frank Øland
Cheføkonomi i Landbrug & Fødevarer

Og ifølge cheføkonom Frank Øland kan en betydelig del af de eksportkroner og arbejdspladser altså gå tabt, hvis briterne forlader EU.

“Det er svært at afvise, at der ud af en eksport på knap 13 milliarder kan forsvinde et par milliarder kroner som følge af et Brexit. Og af de samlet set 13.000 arbejdspladser, der kommer af vores fødevareeksport til Storbritannien, kan der være et par tusind i spil,” siger Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer.

Svækket pund rammer eksporten
Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea, mener ligesom Frank Øland, at landbrugs- og fødevareerhvervet i Danmark vil kunne mærke det på bundlinjen, hvis Storbritannien stemmer for at forlade EU.

“Hvis det ender med et Brexit, er det absolut entydigt negativt for det danske landbrugserhverv,” siger Jan Størup Nielsen.

Den mest direkte negative indvirkning på dansk eksport vil være, at det engelske pund højst sandsynligt vil blive svagere i forhold til euroen og dermed den danske krone, lyder vurderingen fra Nordea-chefanalytikeren.

“Det vil sige, at danske varer bliver dyrere i Storbritannien. Alt andet lige vil det selvfølgelig betyde, at vi vil komme til at sælge mindre til Storbritannien.”

Hos Landbrug & Fødevarer frygter Frank Øland også, at pundet vil blive markant svækket.

“Vi kan allerede se, at pundet svinger nærmest i takt med meningsmålingerne omkring Brexit. Hvis man stemmer for at forlade EU, vil vi få en periode med usikkerhed, og så kunne jeg sagtens se for mig, at pundet kunne falde med 10-20 procent over for euroen,” siger Frank Øland.

Mini-recession i Storbritannien
Den økonomiske vækst i Storbritannien vil også blive ramt af et Brexit. Både Jan Størup Nielsen og Frank Øland vurderer, at Storbritannien kan stå over for en “mini-recession”, hvilket også vil påvirke den britiske efterspørgsel negativt.

For den danske eksport generelt set lyder vurderingen fra Jan Størup Nielsen, at et Brexit vil koste omkring fem milliarder kroner over en to-årig periode. Landbruget og fødevareproduktionen er særligt i farezonen.

“Landbrugs- og fødevareerhvervet er en af de brancher, der er allermest udsat, for landbrugsprodukterne er vores absolut største eksportvare til Storbritannien,” siger Jan Størup Nielsen.

Brexit kan give flere administrative byrder
Det er især på kort sigt, at de negative følgevirkninger af et Brexit vil vise sig i form af et svagere pund og en svagere britisk økonomi. Men Frank Øland vurderer også, at der på langt sigt kan opstå konkrete barrierer for den danske fødevare- og landbrugseksport til Storbritannien.

“Der er en reel risiko for, at Storbritannien går en vej, hvor dansk fødevareeksport vil stå knap så gunstigt, som det gør i dag. Det kan betyde flere administrative byrder eller endda toldmure.”

Det vil koste i kroner og øre for de danske fødevareproducenter, fastslår Frank Øland.

“Det kan blive dyrere, og det kan blive mere besværligt at eksportere til Storbritannien. Måske især det sidste. Men administrative byrder koster jo også i sidste ende kroner på bundlinjen,” siger økonomen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Øland Hansen

Chefstrateg, Danske Bank
cand.scient.oecon. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00