Overblik: Mød dem, der står til at skulle lede EU de næste fem år

MINIPORTRÆTTER: To kvinder står til at skrive EU-historie, og det samme gør en ung belgisk premierminister. Bliv klogere på de fire personer, som EU-cheferne har indstillet til Unionens topposter.

Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er blevet skrevet historie i Bruxelles tirsdag aften.

Efter fire topmøder er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om, hvem de vil have til at stå i spidsen for EU de næste fem år.

Og for første gang nogensinde er der blevet udpeget en kvinde til at overtage den vigtigste toppost i EU-samarbejdet: posten som formand for EU-Kommissionen.

Valget er landet på den tyske forsvarsminister Ursula Von der Leyen, der kan indtage den tunge stilling, hvis hun bliver godkendt af Europa-Parlamentet.

Samtidig får Den Europæiske Centralbank for første gang en kvindelig formand i form af den franske Christine Lagarde.

Den nye formand for Det Europæiske Råd er fortsat en mand, men belgiske Charles Michel skriver også historie, da han med sine 43 år er den yngste formand nogensinde.

Men hvem er de nye personer, der lige nu står til at skulle lede EU de næste fem år? Det giver Altinget her et overblik over.

Ursula von der LeyenUrsula Von der Leyen, udpeget til at blive ny formand for EU-Kommissionen

For første gang, siden tyske Walter Hallstein var allerførste EU-Kommissionsformand, ser Tyskland ud til igen at have fået fingrene i den prestigefyldte post.

EU-lederne har udpeget 60-årige Ursula Von der Leyen, der lige nu er Tysklands forsvarsminister. Hun er medlem af den tyske kansler Angela Merkels kristendemokratiske CDU, og hun betegnes som en af kanslerens nære allierede. Der har endda tidligere været tale om, at hun kunne blive Angela Merkels afløser.

Nu står hun i stedet til at blive den første kvindelige formand for EU-Kommissionen. Men det er ikke første gang, at Leyen er den første kvinde på et traditionelt mandsdomineret terræn. Da hun fik sit nuværende ministerembede i 2013, var hun den første kvindelige forsvarsminister i Tyskland nogensinde.

Foruden forsvarsområdet har hun også været social- og beskæftigelsesminister.

Trods Leyens tyske nationalitet og konservative partifarve forlyder det blandt EU-kilder ifølge Politico Europe, at det var den franske præsident Emmanuel Macron, der bragte hende på banen som en kompromiskandidat mellem især Frankrig og Tyskland. Hun skulle eftersigende være populær blandt franskmændene, fordi hun taler flydende fransk og har tilbragt en stor del af sin barndom i Bruxelles.

Mens hun lader til at have Macrons opbakning, får hun høvl af sine regeringsfæller i Tyskland i det tyske Socialdemokrati. Her har to tidligere formænd Sigmar Gabriel og Martin Schultz begge været ude med riven, og Schultz har sågar udnævnt hende til den svageste minister i Tyskland.

Den skarpe tone skyldes, at Leyen tidligere har fået en markant kritik for, at hun blandt andet har brugt for mange midler til konsulenter. Sagen er lige nu ved at blive undersøgt hjemme i Tyskland.

Udover kritikken gik der hurtigt rygter i Bruxelles om, at de Grønne og socialisterne i Europa-Parlamentet ikke er sikre på, at de vil godkende hende som en ny kommissionsformand.

Privat er Ursula Von der Leyen gift og har syv børn. Hun er oprindeligt uddannet som læge, som også var hendes beskæftigelse, inden hun valgte at gå ind i politik.

Læs også

Charles MichelCharles Michel, ny formand for Det Europæiske Råd

Den nye formand for EU-chefernes klub bliver en af deres egne. Det bliver nemlig Belgiens fungerende regeringschef, 43-årige Charles Michel, der overtager posten fra Donald Tusk.

Han tilhører den liberale partifamilie, og han gør dermed også op med den konservative dominans, der har præget EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd i en årrække.

Michel var et af de navne, der er blevet nævnt flere gange i forbindelse med EU-chefernes drøftelser. Sammen med sine kollegaer i de to andre Benelux-lande – Holland og Luxembourg – blev han nemlig fremhævet som et bud på en ny rådsformand, hvis den skulle besættes af en liberal.

Charles Michel blev valgt som premierminister i Belgien i 2014, hvor han skrev historie som den yngste på den post siden 1845. Nu skriver han igen historie, da han både er yngre end Tusk og hans forgænger på posten, Herman Van Rompuy.

Michels tid som premierminister i Belgien har dog været præget af politisk splittelse, og i 2018 valgte han at træde tilbage, efter et af partierne i hans koalition forlod regeringen. Han blev sidenhen udpeget til fungerende premierminister, hvilket han har været lige siden, da der stadig ikke er dannet en ny belgisk regering efter valget i maj 2019.

Inden sin tid som regeringsleder har Michel også været minister for udviklingssamarbejde, indtil han trak sig fra posten i 2011 for at blive ny partileder for sit parti Mouvement Reformateur. Han blev valgt til det belgiske parlament første gang i 1999. Han er uddannet jurist, men han har været politisk aktiv siden sine teenageår.

Privat har han tre børn.

Christine LagardeChristine Lagarde, ny formand for Den Europæiske Centralbank

63-årige, franske Christina Lagarde bliver den anden kvinde til at indtage en af de topposterne i den jobkabale. Den nuværende direktør for Den Internationale Valutafond er udpeget til at blive ny formand for Den Europæiske Centralbank (ECB).

Med sine otte år i spidsen for Valutafonden er det en erfaren kvinde, der skal lede en af de vigtigste centralbanker i verden, som har ansvaret Euroen og Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU).

Christine Lagardes erfaring og nuværende indflydelse er også blevet understreget af magasinet Forbes, der i 2018 udnævnte hende den tredje mest magtfulde kvinde i hele verdenen. Hun blev kun overgået af den tyske kansler Angela Merkel og den britiske premierminister Theresa May. Lagarde blev desuden nummer 22 på listen over alle magtfulde personer.

Inden sin tid på internationalt plan har Lagarde dog også en baggrund i fransk politik. Hun er konservativ og har været minister, mens Nicolas Sarkozy var præsident og Francois Fillon var premierminister. Her startede hun med at være handelsminister fra 2005 til 2007, indtil hun i 2007 fik posten som Frankrigs finansminister.

Hun var i øvrigt den første kvinde nogensinde til at indtage det embede, så det er heller ikke uvant for hende, når hun nu bliver den første kvindelige formand for ECB.

Ifølge EU-kilder foreslog Emmanuel Macron at give kommissionsformandsposten til Ursula Von der Leyen for at bane vej for, at Christine Lagarde kunne komme i spil til ECB-formandsposten.

Privat har hun to børn.

Josep BorrellJosep Borrell, udpeget til at blive EU’s udenrigschef

Hvis stats- og regeringschefernes forslag til en ny EU-Kommission bliver godkendt af Europa-Parlamentet, bliver den spanske Josep Borrell Kommissionens nye udenrigschef.

Den 72-årige Borrell er i øjeblikket Spaniens udenrigsminister og medlem af det Spanske Socialistiske Arbejderparti.

Det er ikke første gang, at Borrell bestrider en toppost i EU-systemet. Han var fra 2004 til 2009 medlem af Europa-Parlamentet, og i løbet af sin tid der var han fra 2004 til 2007 Parlamentets formand.

Borrell er født og opvokset i Catalonien. Han startede også sine studier i regionens hovedstad Barcelona, men han flyttede sidenhen til Madrid for at studere flyveteknisk ingeniørvidenskab. Derudover har han også en doktorgrad i økonomi, en kandidat i energiøkonomi og en kandidat i anvendt matematik.

I sine sluttyvere begyndte Borell sin politiske karriere, da han meldte sig ind i socialistpartiet. Han har sidenhen foruden sit nuværende ministerembede været blandt andet miljøminister samt leder af oppositionen i en kort periode fra 1998 til 1999.

Privat er han i 2018 blevet gift med María Cristina Narbona Ruiz, der er Spaniens tidligere miljøminister.

Det blev heller ikke denne gang til en toppost til Danmark, om end danske Margrethe Vestager var i spil til at blive ny formand for EU-Kommissionen. Hun bliver i stedet indstillet til at blive en af de to nye næstformænd i Kommissionen sammen med hollandske Frans Timmermans.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Lagarde

Direktør, Den Europæiske Centralbank, fhv. direktør og forkvinde, International Monetary Fund

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00