Overgangsformandskab vil genfinde Europas sjæl

KICK-OFF: Den italienske premierminister løfter sløret for store, men luftige visioner for sit lands seks måneder i spidsen for EU. Til gengæld er det småt med de konkrete planer for et formandskab, der bliver domineret af et kæmpe europæisk vagtskifte.

STRASBOURG: Italiens populære premierminister tog onsdag Strasbourg med storm, da han i en brandtale til de folkevalgte i Europa-Parlamentet udlagde prioriteterne for det italienske formandskab, som blev skudt igang 1. juli.

39-årige Matteo Renzi, der er støvlelandets yngste leder nogensinde, blev mødt med flere runder af klapsalver fra parlamentarikerne for sine planer om at få helet de sår, som flere års økonomisk krise har sat på Unionen.

"Den egentlige udfordring for vores kontinent i dag og de næste seks måneder er at finde Europas sjæl igen og grunden til, at vi er her sammen," sagde Matteo Renzi.

Ikke EU's skyld 
Samtidig greb han fat om den generelle utilfredshed med EU, der er et hovedtema i Bruxelles oven på et valg til Europa-Parlamentet, hvor både moderate EU-skeptikere og de politiske yderfløje vandt frem i flere lande.

Matteo Renzi understregede, at EU's medlemslande skal passe på med at skyde skylden for deres problemer på Unionen, når udfordringerne tårner sig op.

Her gav han sit eget centrum-venstrepartis sejr ved europaparlamentsvalget som eksempel.

"Vi hentede ikke stemmer ved at skyde skylden på krisen på Europa. Vi gjorde klart, at problemerne i Italien stammer fra Italien. Vi sagde sandheden," lød det fra Renzi, hvis partifæller scorede 41 procent af stemmerne ved EU-valget.

Vækst er kodeordet
Selv om italienerne endnu ikke har fremlagt deres arbejdsprogram for de næste seks måneder, står det klart, at vækst og beskæftigelse kommer til at spille en stor rolle for den socialdemokratiske premierminister.

Renzi, der selv leder et land med rekordstor offentlig gæld, presser på for en løsere tolkning af EU's budgetregler, så der bliver mere plads til investeringer, der kan sparke gang i de europæiske økonomier.

Han forventes at bruge det podium, der følger med rollen som EU-formandsland, til at fremme den dagsorden.

Det er dog noget af en varm kartoffel i EU-kredse, hvor alle er enige om, at der skal gøres noget ved for eksempel den rekordhøje ungdomsarbejdsløshed, men ikke hvad det er, der skal til.

Fokus på Fort Europa
Efter en voldsom stigning i antallet af migranter, der forsøger at krydse grænsen til EU ad søvejen fra Nordafrika til Italien, har Renzi også erklæret dette som et fokusområde.

Alene i løbet af sidste weekend blev 5.000 mennesker samlet op af den italienske kystvagt, hvilket bringer antallet af folk, der har taget rejsen mod Italien, op på anslåede 65.000 alene i år.

Italien har længe kæmpet for, at de andre EU-lande tager en større del af ansvaret for de mange, der ankommer til de italienske kyster.

Også styrkelsen af EU's fælles grænseagentur Frontex bliver en prioritet for formandskabet.

Kort arbejdsperiode
Det italienske formandskab bliver dog stækket i sine muligheder for at opnå resultater, da EU-systemet er i fuld gang med et større vagtskifte.

Det nyvalgte Europa-Parlament, som havde første arbejdsdag samme dag som det italienske formandskab, er stadig i gang med at konstituere sig.

Samtidig sker der udskiftning på en række prominente topposter andre steder i systemet, både i Det Europæiske Råd og i EU-Kommissionen.

Vi ses til september 
Indtil videre er der fundet en mulig ny formand for EU-Kommissionen i Luxembourgs Jean-Claude Juncker, men de resterende 27 EU-kommissærer mangler stadig at blive både udpeget og godkendt.

Den proces kan strække sig over flere måneder og vil være med til at skrue ned for lovgivnings-tempoet i Bruxelles.

Dertil kommer, at det italienske formandskab trækker i arbejdstøjet, lige før EU-apparatet går på sin årlige sommerferie i august.

Derefter er der kun små fire måneder tilbage for italienerne til at sætte deres præg på Europa.

,

Forrige artikel Her er de danske EU-parlamentarikeres udvalgsposter Her er de danske EU-parlamentarikeres udvalgsposter Næste artikel EU-Parlamentets midte knuser skeptikere i udvalgskamp
Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Danmark får nye ambassadører i Kina og Italien

Udenrigsministeriet foretager en ambassadørrokade, der blandt andet betyder, at Danmark får nye ambassadører i Kina, Thailand og Tyrkiet. Få overblikket over ambassadørrokaden her.