Parlamentet: Udenrigstjenste for dyr og dårlig

KRITIK: EU’s udenrigstjeneste er for dyr, og de ansatte har for meget fravær og for få faglige kvalifikationer, konkluderer ny rapport. Tjenestens eneste mulige redning er en ny leder, siger EU-ekspert, mens Villy Søvndal erkender, at der er langt igen for udenrigstjenesten.
Catherine Ashton får kritik for at være for uerfaren til at kunne lede EU's udenrigstjeneste. Her ses hun med Villy Søvndal under det danske EU-formandskab.
Catherine Ashton får kritik for at være for uerfaren til at kunne lede EU's udenrigstjeneste. Her ses hun med Villy Søvndal under det danske EU-formandskab.Foto: Bjarke Ørsted / Udenrigsministeriet
Michelle Arrouas

Det er blevet en enormt dyr model, som vi i udvalget derfor har råbt vagt i gevær overfor.

Søren Søndergaard (N)
Europa-parlamentariker, medlem budgetudvalaget
Fakta
EU-Udenrigstjenesten er et organ, der er oprettet ved Lissabontraktaten for at implementere den Europæiske Unions (EU) udenrigspolitik.

EU-Udenrigstjenesten er underlagt unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik. Britiske Catherine Ashton har denne post indtil en ny EU-Kommission er på plads efter valget i 2014.

Da EU's udenrigstjeneste sidste forår fejrede sin første fødselsdag, rettede en lang række førende europæiske eksperter sønderlemmende kritik mod tjenesten for at være inaktiv, kaotisk opbygget og uden kompetent ledelse. 

Ministre og andre officielle kilder forklarede dengang problemerne som uundgåelige børnesygdomme, men det ser ikke ud til, at tjenesten er vokset fra problemerne endnu. 

Et par måneder efter udenrigstjenestens to-års fødselsdag kritiserer en ny rapport nemlig udenrigstjenesten, som de konkluderer er dårligt ledet, for at være dyr i drift og ikke levere nok resultater. 

0:000:00