Podcast: Når krisen rammer, er Christine Lagardes værktøjskasse tom

AJOUR: På fredag overtager hun chefstolen i Den Europæiske Centralbank, men Christine Lagarde har allerede understreget, at EU-landene bliver nødt til at føre en mere aktiv finanspolitik.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Der er vagtskifte i ECB: Franske Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og forhenværende boss i IMF, overtager fra italienske Mario Draghi.

Sidstnævnte har allerede skrevet sig ind i historiebøgerne med sin berømte udtalelse fra 2012 om at ville redde euroen - "whatever it takes". Det satte gang i et heftigt opkøb af statsobligationer, alt sammen for at pumpe penge ud i en europæisk økonomi, der var på vej i afgrunden.

Nu siger Lagarde, at hun for alt i verden vil undgå at skulle gentage Draghis ord. Ikke kun, fordi hun ikke ønsker en krise på niveau med finanskrisen tilbage, men fordi, som hun sagde, at så ville landene i EU have svigtet deres eget ansvar for at føre en aktiv finanspolitik.

Men er løsningen højere offentlige ydelser og investeringer eller flere skattelettelser? Og kan man på lang sigt have en fælles mønt uden en fælles finanspolitik?

Gæst i studiet er Søren Hove Ravn, fast klummeskribent i Altinget Magasin og lektor, ph.d. på Økonomisk Institut (KU). Din vært er Esben Schjørring, redaktør Altinget Magasin.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Forrige artikel Podcast: Ny regering, men ingen ny udenrigspolitik Podcast: Ny regering, men ingen ny udenrigspolitik Næste artikel Ugens Europa-podcast: Har Danmark fået en EU-skeptisk statsminister? Ugens Europa-podcast: Har Danmark fået en EU-skeptisk statsminister?
Danskerne føler et tab af indflydelse i EU efter Brexit

Danskerne føler et tab af indflydelse i EU efter Brexit

HØRT: Mange danskere føler, at Danmark har fået mindre at skulle have sagt i EU de seneste år, viser nye tal. Bekymrende, mener forsker, fordi følelsen af medindflydelse er vigtig for tilliden til samarbejdet.