Podcast: Når krisen rammer, er Christine Lagardes værktøjskasse tom

AJOUR: På fredag overtager hun chefstolen i Den Europæiske Centralbank, men Christine Lagarde har allerede understreget, at EU-landene bliver nødt til at føre en mere aktiv finanspolitik.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Der er vagtskifte i ECB: Franske Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og forhenværende boss i IMF, overtager fra italienske Mario Draghi.

Sidstnævnte har allerede skrevet sig ind i historiebøgerne med sin berømte udtalelse fra 2012 om at ville redde euroen - "whatever it takes". Det satte gang i et heftigt opkøb af statsobligationer, alt sammen for at pumpe penge ud i en europæisk økonomi, der var på vej i afgrunden.

Nu siger Lagarde, at hun for alt i verden vil undgå at skulle gentage Draghis ord. Ikke kun, fordi hun ikke ønsker en krise på niveau med finanskrisen tilbage, men fordi, som hun sagde, at så ville landene i EU have svigtet deres eget ansvar for at føre en aktiv finanspolitik.

Men er løsningen højere offentlige ydelser og investeringer eller flere skattelettelser? Og kan man på lang sigt have en fælles mønt uden en fælles finanspolitik?

Gæst i studiet er Søren Hove Ravn, fast klummeskribent i Altinget Magasin og lektor, ph.d. på Økonomisk Institut (KU). Din vært er Esben Schjørring, redaktør Altinget Magasin.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Tema: Altinget: ajour

Forrige artikel Podcast: Ny regering, men ingen ny udenrigspolitik Podcast: Ny regering, men ingen ny udenrigspolitik Næste artikel Ugens Europa-podcast: Har Danmark fået en EU-skeptisk statsminister? Ugens Europa-podcast: Har Danmark fået en EU-skeptisk statsminister?
Vestager: Vi står i en situation uden fortilfælde

Vestager: Vi står i en situation uden fortilfælde

INTERVIEW: Den menneskelige og økonomiske krise, som Europa befinder sig i lige nu, rammer så bredt og vilkårligt, at gamle dages holdninger til, hvad der kan gøres for at hjælpe lande i nød, må lægges til side, mener Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager.