Rasmussen Global til virksomheder: Forbered jer på Brexit, før det er for sent

DEBAT: Det var let at enes om skilsmissebetingelserne, men det vil kræve en betydeligt større indsats at få EU-landenes forskellige dagsordner sat på en fælles formel, skriver Birger Riis-Jørgensen, seniorrådgiver i Rasmussen Global. 

Af Birger Riis-Jørgensen
Seniorrådgiver i Rasmussen Global, tidligere ambassadør i London 

Det Europæiske Råd gik i fredags med til en skilsmisseaftale med Storbritannien, og gav samtidig grønt lys til at påbegynde forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.  

29. marts 2019 er Storbritannien ude af EU, så det er godt, at man nu kommer videre med forhandlingerne. Efter skæringsdatoen vil briterne have yderligere to år til at forhandle en fremtidig løsning på plads med EU.

Men selv med en to-årig overgangsordning er det yderst tvivlsomt, om parterne kan nå til enighed om en aftale. Det tager lang tid at forhandle frihandelsaftaler på plads, og hverken EU27 eller Storbritannien går samlet ind i forhandlingerne.

Som Rasmussen Globals seneste analyse (”Brexit phase II: potential rifts among the EU27”) af holdningen til Brexit i Tyskland, Frankrig, Spanien og Polen viser, har EU-landene vidt forskellige politiske og økonomiske interesser på spil i de forestående forhandlinger. Den ellers seriøse Theresa May har det ikke let. Hendes eget parti er indbyrdes uenige om Brexit.

Samtidig er hun parlamentarisk afhængig af det nordirske Democratic Unionist Party (DUP). Den ene dag må May berolige Brexit-tilhængerne med politiske lunser. Den anden lade sig ydmyge af DUP, der strittede imod skilsmisseaftalens Irlands-del.

Senest har en lille gruppe konservative, der føler, de taler på vegne af de 48 procent af briterne, der ville blive i EU, givet regeringen endnu et nederlag. Sammen med oppositionen gennemtrumfede de, at Parlamentet skal tage stilling til det endelige forhandlingsresultat, før regeringen kan tiltræde det. Det gør ikke den britiske forhandlingsposition lettere.

Håber på fordele uden forpligtelser
Hertil kommer, at den britiske regering internt er uenig om den fremtidige ordning med EU. Nogle ministre tror stadig, man kan få fordelene ved EU-samarbejdet uden forpligtelserne. Først i denne uge starter kabinettet drøftelserne. Man må håbe, at Storbritanniens udspil ikke ligger for langt fra, hvad EU kan acceptere.  

Spørgsmålet er i høj grad også, om komplicerede forhandlinger om en ny fremtidig frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien overhovedet kan afsluttes på blot to år. Frihandelsaftaler tager normalt meget længere tid at få på plads. EU-Canada-aftalen (CETA) tog for eksempel syv år at forhandle på plads og var et mulehår fra at blive forkastet af det vallonske parlament.

Derfor må man spørge sig selv, hvad Storbritannien egentligt forestiller sig skal ske efter overgangsperioden og indtil en frihandelsaftale er på plads? Også for EU starter vanskelighederne nu.

Det var let at enes om skilsmissebetingelserne, men det vil kræve en betydeligt større indsats at få EU-landenes forskellige dagsordner sat på en fælles formel.

Jeg mener, at virksomheder med betydelige interesser i Storbritannien kan gøre sig selv en stor tjeneste ved i løbet af de næste par år at få identificeret de udfordringer, det enkelte firma med sikkerhed vil stå overfor, når overgangsordningen er slut. Risikoen for at komme for sent i gang er klart tilstede.  

Forrige artikel Bosse: Derfor skal Danmark med i bankunionen Bosse: Derfor skal Danmark med i bankunionen Næste artikel Morten Messerschmidt: EU’s asylpolitik ligger i ruiner Morten Messerschmidt: EU’s asylpolitik ligger i ruiner
 • Anmeld

  Morten Holgersen , Nye Borgerlige, · Entreprenør

  Krigsmageren

  prøver igen.
  Men vi vil ikke have jeres krigspropaganda; og nej, vi skal ikke føre krig nogen som helst andre steder end i hjemmeforsvaret; og nej, vi vil ikke fodre på Junckere og kejsere og hertuger; og nej, heller ikke hæren af spytslikkere og medialøgnere og propagandister.
  Forføj jer bort, I pak.
  mvh

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Reklamefolder

  Siden hvornår, har Altinget åbnet op for, at lobbyister kan bruge den plads, de får stillet til rådighed som klummeskrivere, til at gøre reklame for deres virksomhed?
  Hvis Rasmussen Global skulle indrykke en tilsvarende annonce, hvad ville den så koste?
  Håber på større tilstedeværelse af en redaktør næste gang en lobbyist og klummeskriver får spalteplads.

 • Anmeld

  Kim Sørensen

  Rettidig omhu

  Ja, det blev man da ikke meget klogere af. Hvis man kan undvære den lette opsummering (og hvis ikke, har man sikkert læst det andet steds allerede), kan man spare lidt tid ved at nøjes med rubrikken - der tilføjes jo vitterligt ikke noget som helst til den konklusion i brødteksten :)

  Derfor kan man vel godt tillade sig at tilføje lidt her i kommentarsporet: Formelt set vil eksporten til UK næppe blive berørt af Brexit i nævneværdig grad. Der vil selvfølgelig nogle volumenmæssige udfordringer - på den korte bane vil omsætningen den vej sikkert falde for danske eksportvirksomheder. I worst case (som umiddelbart er at UK falder tilbage på WTO-regler) står det UK frit for at sætte tarifferne på importen som det passer dem og i det tilfælde, vil man selvfølgelig sætte dem til 0 eller så tæt på 0 som muligt (unilateral frihandel).
  Så selvfølgelig skal virksomhederne udvise rettidig omhu. Men rettidig omhu er også, at man ikke handler forhastet eller går i panik. Og her skal man huske på, at omkring halvdelen af UKs samhandel i forvejen foregår under WTO-vilkår og der har i den seneste tid været en række positive udtalelser fra WTO-toppen.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Brexit.

  Jeg håber inderligt at det lykkes England at forlade EU uden for mange skrammer, gid Danmark bliver det næste. Det vil fryde mit gamle EU modstander hjerte.
  Har tidligere skitseret min EU modstand.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Nu må EU stå fast, Ud Med GB

  Storbritannien skulle aldrig have været med i EU. Den franske præsident Charles de Gaulle havde ret i sine veto, så længe han var ved magten, Han kendte den engelske mentalitet som uforbedrelige snydepelse i handel og vandel, og deres uudholdelige selvovervurdering på andres bekostning.

  Nu kom de så med i 1972, og siden har der ikke været andet end vrøvl med dem, Kontingentet ville de ikke betale og alle deres gamle kolonier skulle absolut have positiv særbehandling o.s.v.

  Nu må det være nok. Ud skal de, bare UD, og så må de sejle deres egen sø og stille sig bag i køen af de mange lande der ønsker sig et tættere handelsforhold til EU - fordi disse lande véd hvor der er godt at være.

  Skulle Skotland, Nordirland/Ulster eller Wales så melde sig som interesserede i fuldt medlemskab lader det sig vel løse, men for England bør porten til et stabilt velfærds-EU være lukket i flere generationer fremover.

 • Anmeld

  Kim Sørensen

  Bertel

  Hvis Skotland trækker sig ud af UK står de tilbage med en økonomi, der er nogenlunde lige så elendig som den græske. Nordirland er en krudttønde og Wales stemte Leave ved Brexit-afstemningen. Så uafhængighed fra UK og individuelt medlemsskab af EU til de tre lande er ikke umiddelbart en realistisk mulighed.

  Det eneste rimelige må være, at man gennemfører Brexit og efter et par år (dvs. primo 2023 inkl. overgangsperioden), holder man så en afstemning om hvorvidt UK skal forblive uden for EU. Det var jo omtrent sådan UK i sin tid blev medlem. Folkeafstemningen kom først i 1975, 2 år efter man (i øvrigt sammen med Danmark) var trådt ind i EU (EF).

 • Anmeld

  Erik Bresler

  Rasmussen Globa-megaloman

  Hvem gider lytte til en haas been Rasmussen der med dubiøs argumentation lokkede meget meget lidt over halvdelen af folketinget med i en kostbar amerikansk krig mod Irak der "terroriserede" USA med magt grundet deres enorme oliereserver, og til sidst forlangte olien skulle betales med euro?
  Hvis det er den Rasmussen som til dato end ikke har erkendt at han har dummet sig, er der vel heller ikke nogen der tager Rasmussen Global alvorligt.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · flymekaniker

  Nej til mere EU, ja til at beholde vores gode demokrati.

  Jeg forstår rigtig godt englænderne.
  EU. har ikke formået at etablere for en ydre grænser til EU
  EU. har været med til at starte en krig i Irak. på en stor løgne om masseødelæggelse våben, der ikke eksisteret.
  EU. vil nu at vi skal sende soldater og våben til den russiske grænse, det er prøvet flere gange før med ufattelige tab og lidelse som resultat. Dumt at prøve igen.
  Det er kærligt ment
  Godt nytår