Reformgruppe skal genopfinde Danmarks EU-beslutningsproces

OPDATERING: Folketinget bliver inddraget for sent og for overfladisk på EU-spørgsmål i dag, og blandt andet derfor skal en erfaren reformgruppe finde ud af, hvordan den 47-årige beslutningsproces bliver optimeret.

Den nye EU-reformgruppe, her sammen med formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V), skal de kommende knap to år udvikle forslag til optimering af beslutningsprocessen på EU-sager.
Den nye EU-reformgruppe, her sammen med formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V), skal de kommende knap to år udvikle forslag til optimering af beslutningsprocessen på EU-sager.Foto: Folketingets Europaudvalg
Simon Holst Jensen

Det er tankevækkende, at vi gør tingene som i 1973. EU fylder mere og mere, og derfor er det tosset, at vi ikke har fået det bedre integreret i det almindelige politiske arbejde på Christiansborg.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand, Europaudvalget
Fakta

Sådan arbejder Europaudvalget

Europaudvalget er som de fleste af Folketingets udvalg sammensat af 29 medlemmer. Formand for udvalget er Eva Kjer Hansen (V), og næstformand er Flemming Møller Mortensen (S). 

Når regeringens ministre skal til møder i EU's ministerråd, skal de først forbi Europaudvalget og præsentere et forhandlingsoplæg. Før ministeren kan tage til forhandling, skal oplægget godkendes af Europaudvalget, som derved giver mandat til forhandlingspositionen.

Der findes også sager, som regeringen skønner har 'væsentlig betydning' for Danmark. Her skal Europaudvalget kun orienteres, men der skal ikke afgives noget mandat. Der findes ikke klare retningslinjer for, hvornår en sag har 'væsentlig betydning'. 

Folketingets mulighed for at føre parlamentarisk kontrol med EU-politikken står over for en reformering.

I hvert fald er der blevet nedsat en såkaldt reformgruppe bestående af en række yderst EU-kyndige personer og kendte ansigter på området, som har fået til opgave at arbejde sig frem til et forslag til en ny model for, hvordan Folketinget kan føre kontrol med EU-sager. De mødtes første gang i fredags.

Planen er, at arbejdet kulminerer i efteråret 2022 i forbindelse med 50-året for folkeafstemningen om Danmarks EU-medlemskab, og i den begivenhed ligger også en del af forklaringen på, hvorfor systemet behøver et eftersyn, forklarer formand for reformgruppen Claus Larsen-Jensen.

Dokumentation

EU-reformgruppens medlemmer

  • Claus Larsen-Jensen, formand, tidligere formand for Europaudvalget
  • Helle Krunke, professor i jura ved Københavns Universitet
  • Claus Grube, forhenværende ambassadør og tidligere departementchef i Udenrigsministeriet
  • Holger K. Nielsen, tidligere medlem af Folketinget, Europaudvalget og -nævnet
  • Connie Hedegaard, tidligere EU-Kommissær, medlem af Folketinget og minister
  • Jens-Peter Bonde, tidligere medlem af Europa-Parlamentet
  • Sinne Backs Conan, europapolitisk direktør for Finans Danmark

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00