Regeringens klimarådgiver: God idé med ny CO2-afgift

EU: Der er god ræson i, at de grønne EU-lande går foran og indfører en fast afgift på CO2-udledning for at få klimaindsatsen på rette køl, mener Klimarådets formand. Ministeren er skeptisk. 

Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, bakker op om Dansk Energis forslag om, at de grønne EU-lande bør går foran og indføre en fast afgift på CO2-udledning for at få klimaindsatsen skruet op.
Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, bakker op om Dansk Energis forslag om, at de grønne EU-lande bør går foran og indføre en fast afgift på CO2-udledning for at få klimaindsatsen skruet op.Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Morten Øyen

Alternativet er at give mere i støtte til grøn energi i de lande, som ønsker at gå forrest. Det er heller ikke særlig attraktivt.

Peter Birch Sørensen
Formand for Klimarådet

Der er brug for større armbevægelser fra de europæiske lande med klima-ambitioner, hvis prisen på at forurene skal få europæerne til at vælge grønne løsninger.

Fakta
Handel med CO2-kvoter i EU
EU's kvotehandelssystem blev oprettet i 2005. Den dækker de 28 EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge. Kvotesystemet dækker 11.000 enheder inden for energi- og industriproduktion, som tilsammen udgør cirka 45 procent af EU's CO2-udslip. Landbrug, bygninger og transportsektoren er nogle af de områder, der ikke er dækket af kvotesystemet. 

Lav CO2-pris
Kvotehandelssystemet er sat i verden for at skabe en markedsbaseret mekanisme, der kan understøtte EU's klimamål. I 2030 skal Unionen have sænket sit CO2-udslip med mindst 40 procent sammenlignet med 1990-niveau.

Den økonomiske krise, der fulgte i halen på finanskrisen i 2008 betød dog, at virksomhederne i EU producerede langt mindre end forventet, da man fastsatte antallet af kvoter, der skulle sendes i omløb i perioden. Det betyder, at der siden 2009 er ophobet et stort antal ubrugte CO2-kvoter. Der skønnes at være omkring tre milliarder ubrugte kvoter, hvilket svarer til mere end et års CO2-udledning. Den store ophobning har betydet, at kvoteprisen har været langt lavere end forventet. Lige nu ligger prisen på cirka 8 euro.

Reform
Kvotehandelssystemet har gennemgået tre såkaldte faser. Perioden fra 2013 til 2020 er den tredje fase, mens den reform, der i efteråret blev forhandlet på plads i EU, skal dække den fjerde fase, som løber fra 2021 til 2030

Og det kan ske med en fast CO2-afgift, der sikrer en minimumspris for at forurene, lyder forslag, som bakkes op af regeringens klimarådgiver.

”Ideen er god. Det bedste ville selvfølgelig være at få alle EU-lande med på en ambitiøs reform af kvotesystemet, men de seneste erfaringer tyder på, at det ikke kan lade sig gøre, og så er en bred CO2-afgift for de ambitiøse lande den næstbedste løsning,” siger Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen.

0:000:00