Regeringens snusforbud stemt ned

AFSTEMNING: Et flertal i Folketinget har torsdag nedstemt regeringens lovforslag om forbud mod salg af snus i Danmark. Lovforslaget er rejst efter påtale fra EU. Nu ryger sagen til EU-Domstolen.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) måtte torsdag konstatere, at et flertal uden om regeringen ikke ønsker salg af snus gjort forbudt.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) måtte torsdag konstatere, at et flertal uden om regeringen ikke ønsker salg af snus gjort forbudt.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen

Det er meget sjældent, at en regering sætter et lovforslag til afstemning, der ikke på en eller anden måde er sikret et flertal bag.

Men det skete torsdag, hvor regeringens forslag om at forbyde salg af snus i Danmark var til afstemning i folketingssalen.

Regeringen har fremsat loven efter påtale fra EU-Kommissionen om, at Danmark ikke overholder tobaksvaredirektivet.

Det har regeringen ønsket at råde bod på med en justering af tobaksvareloven, der vil bringe den danske retstilstand i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Men det valgte et flertal uden om regeringen at sige nej til ved afstemningen i Folketinget.

Forud havde der været en lang debat, hvor regeringspartierne særligt appellerede til Venstre om at stå bag kravet fra EU. Men det ønskede Venstre ikke, da Danmark siden 1992 har solgt snus i god tro om, at EU-lovgivningen blev overholdt.

Da Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance samtidig alle var enige om, at det ikke er en sag, hvor Danmark uden kamp bare skal følge EU's henstilling, endte regeringen i mindretal.

Dermed bliver det danske snussalg nu en sag for EU-Domstolen.

Sagen har haft en ekstra "krølle", da der i øjeblikket arbejdes for et nyt tobaksdirektiv i EU.

Her har et flertal uden om regeringen gjort det til en dansk prioritet at arbejde for, at salget af snus kan fortsætte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00