Debat

Rohde og Altinget.dk roder rundt i lakridspiberne

DEBAT: Både Altinget.dk og Venstres Jens Rohde er gal på den i sagen om lakridspiberne, skriver europaparlamentariker Margrete Auken fra SF.
Foto: Facebook
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Margrete Auken (SF),
Medlem af Europa-Parlamentet. 

I sit indlæg onsdag på Altinget.dk forsøger Jens Rohde at bruge forvirringen om lakridspiberne til at angribe venstrefløjen i Europa-Parlamentet for formynderi. Han skriver, at det europæiske fællesskab trues af de "venstreorienterede, hellige miljø- og sundhedskrigere", og at der er stor forskel på et blåt og et rødt Europa.

Ja, vist er der forskel på rød og blå politik, men der er så sandelig også forskel på populisterne og dem, der sætter sig ind i sagerne!

Men også Altinget.dk fortsætter med at forkludre sagen. I artiklen "Op og ned i lakridspibesagen" fokuseres udelukkende på Landbrugsudvalget, selvom hovedudvalget på sagen er Miljø- og Sundhedsudvalget.

Det er måske en lille, men her vigtig detalje. For når Jens Rohde anklager venstrefløjen for at stille det famøse forslag om at forbyde slik og legetøj, der imiterer tobaksprodukter, er det, fordi han derved kan skjule, at forslaget i Miljø- og Sundhedsudvalget blev stillet af hans egen partifælle fra den liberale gruppe (ALDE) samt fra den konservative gruppe (EPP).

At det så ved den efterfølgende afstemning fik støtte fra de andre grupper, herunder min egen grønne, er ikke underligt. Forslaget er nemlig nærmest en afskrift af en paragraf fra en WHO-konvention, som alle landene samt EU har tiltrådt. Og det er vel rimeligt nok, at vi i EU prøver at følge, hvad vi har forpligtet os på i FN.

I Danmark blev konventionen i øvrigt tiltrådt i 2004, mens Lars Løkke var sundhedsminister. Betyder det, at Jens Rohde også mener, at hans egen partiformand er en "venstreorienteret, hellig miljø- og sundhedskriger"?

Skulle vi ikke nu bestræbe os på at få EU-debatten på sporet? Den er lige nu nødlidende, og både presse og politikere skylder befolkningen at informere og diskutere ordentligt.

---

Kommentar fra Altinget.dk: Artiklen "Op og ned i lakridspibesagen" fokuserer på det ændringsforslag, som oprindeligt er fremsat i landbrugsudvalget af et socialdemokratisk parlamentsmedlem. Det forslag er stemt igennem i både Landbrugsudvalget og Miljø- og Sundhedsudvalget.

At det så ved den efterfølgende afstemning fik støtte fra de andre grupper, herunder min egen grønne, er ikke underligt. 

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Derudover er lignende forslag fremsat af både liberale og konservative medlemmer i Miljø- og Sundhedsudvalget, som er hovedudvalg på sagen. Dette er nu præciseret i den omtalte artikel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00