S afviser flere penge til udenrigstjenesten efter valget

BESPARELSER: Siden årtusindeskiftet har sparekniven gjort store indhug i Danmarks udenrigstjeneste. Det skader danske interesser, siger oppositions-ordførere, men S afviser, at der vil komme nye midler til efter valget.

På trods af at Nick Hækkerup (S) mener, at der er et behov for at styrke Udenrigsministeriet, så kommer kernevelfærden i første række, siger han. Også når det gælder finansiering. 
På trods af at Nick Hækkerup (S) mener, at der er et behov for at styrke Udenrigsministeriet, så kommer kernevelfærden i første række, siger han. Også når det gælder finansiering. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen

Da især Socialdemokraterne på dette område er født i trillebørens tegn, hvor de både skal løftes og skubbes for at komme fremad, forudser jeg, at det bliver en hård kamp – også med en ny regering.

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører
Fakta
  • Udenrigstjenesten består af ministeriet i København (hjemmetjenesten) og Danmarks netværk af repræsentationer i udlandet (udetjenesten).
  • Den danske udenrigstjeneste har sammen med udenrigsministeren det overordnede ansvar for at udøve regeringens udenrigspolitik.
Fakta
Det siger partierne:
Hvis det lykkes rød blok at vinde valget, vil I så tilbagerulle de besparelser, der er blevet gennemført på driften af UM?
Socialdemokratiet:
"Der er mange folk fra udenrigstjenesten, som godt kunne tænke sig, at Udenrigsministeriet var stærkere, end det er. Det ønske deler vi sådan set; vi har bare nogle andre ting, vi også er nødt til at prioritere,” siger Nick Hækkerup.
Radikale:
Vores udgangspunkt er, at vi ønsker at tilføje 500 millioner kroner ekstra til drift over de næste ti år. Og når vi har valgt det tal, så er det, fordi det selv med omprioriteringsbidraget er en markant tilførsel af midler," siger Martin Lidegaard.
SF:
Chef for politik og presse i SF Thomas Nystrøm oplyser til Altinget, at de ikke har taget stilling til, om udenrigstjenesten skal have flere penge efter det kommende valg.
Alternativet: "Alternativet ser ikke umiddelbart sig selv som en del af rød blok, men vores politik er, at besparelserne skal tilbagerulles, og hele udenrigstjenestens profil skal skærpes, så vi fokuserer på diplomati og forebyggelse af konflikter og ikke blot på eksport. Vi vil erstatte forsvarsattachéer med kulturattachéer og styrke fredsskabende og -opbyggende indsatser," siger Ulla Sandbæk.
Enhedslisten:
Vi er uenige i beskæringerne i Udenrigsministeriet – og gjorde allerede under socialdemokratiske, radikale og SF-ministre 2011-15 opmærksom på konsekvenserne. Udenrigsministeriet har ikke de nødvendige specialister til, at vi i forbindelse med udviklingsbistanden på eksempelvis uddannelsesområdet, der tidligere var en af Danmarks spidskompetencer, kan rådgive på kvalificeret niveau. Retningen i investeringerne er katastrofal, og den skal vendes," siger Christian Juhl.



I Udenrigsministeriet har man siden årtusindeskiftet måttet vænne sig til at spænde livremmen ind.

Hvor udenrigstjenesten i år 2000 havde lige godt 2,3 milliarder kroner at gøre godt med, er det tal i dag skrumpet til lige under 1,7 milliarder om året, svarende til en besparelse på 28 procent (se graf).

I Udenrigsministeriet skal man ikke regne med, at den udvikling vender, hvis det lykkes Socialdemokratiet at vinde regeringsmagten.

0:000:00