S og R kræver snarlig EU-afstemning

FORBEHOLD: S og R vil have statsministeren til at udskrive folkeafstemning om EU-forbeholdene. Det kan ikke udskydes længere, mener de.
Oliver de Mylius

Selv om Anders Fogh Rasmussen havde lagt op til, at vi skulle have de danske EU-forbehold til folkeafstemning i denne valgperiode, så har Lars Løkke Rasmussen (V) foreløbig lagt den idé på is. Statsministerens forklaring lyder, at Danmark pga. den økonomiske krise ikke kan blive en del af euroen. Den forklaring køber en række oppositionspolitikere ikke. Afstemningen er for vigtig til blive udskudt, mener de.

S: Løkke er bange for at tabe
Hos De Radikale mener tidligere medlem af Europa Parlamentet og nuværende EU-ordfører i folketingsgruppen Lone Dybkjær, at det er af stor betydning, at få afviklet forbeholdene snarest muligt.

"Det er afgørende, at vi kommer af med de forbehold så hurtigt som muligt. Lars Løkke må træde i karakter," siger Lone Dybkjær ifølge B.T.

Også den socialdemokratiske europaparlamentariker Dan Jørgensen er utilfreds med statsministerens udskydelse af en folkeafstemning.

"Statsministeren er bange for at tabe. Selv om vi ikke kan komme med i euroen nu, er der jo stadig ikke noget argument for ikke at stemme om de andre forbehold hurtigst muligt," siger han.

Ingen grund til udskydelse
Faktisk er der ikke noget i vejen for at tage afstemningen om det danske euro-forbehold med det samme. Danskerne kan stemme om euroen og vente med at tiltræde den fælles mønt, til vi opfylder de økonomiske krav. Det mener forhenværende EU-kommissær Henning Christophersen.

"Ét er, hvornår euroforbeholdet ophæves. Noget andet er, hvornår vi stemmer om det. De to ting behøver ikke nødvendigvis at finde sted på samme tidspunkt," siger han.

Henning Christophersen går ind for afskaffelse af alle forbeholdene. Især er en afskaffelse af det retslige forbehold presserende, da det blokerer for dansk deltagelse i EU-samarbejdet mod terror og grænseoverskridende kriminalitet, påpeger han ifølge BT.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lone Dybkjær

Fhv. minister (R), fhv. MF, fhv. MEP
cand.polyt. (DTU 1964)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00