Kofod til Løkkegaard: Venstre vender det døve øre til arbejdernes problemer

REPLIK: S har fremsat tre forslag i EU mod social dumping, men Venstre afviser dem. Det er åbenbart vigtigere for V at behage virksomhederne end at beskytte danske arbejdere mod løntrykkeri, unfair konkurrence og social dumping, skriver Jeppe Kofod.

Af Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Venstres spidskandidat (Morten Løkkegaard, red.) til det forestående europaparlamentsvalg er ude med riven.

Det er han, fordi jeg har fremsat tre konkrete forslag til at bekæmpe de massive problemer med social dumping, der til stadighed plager det danske arbejdsmarked.

Svindlere skal stemples og fairness fremhæves
For det første skal vi lave en fælles EU-sortliste over social dumping -selskaber, deres ejere og bagmænd, der tjener på at underbetale deres ansatte, presse danske arbejdere og fuske med sociale ydelser.

Den slags svindlere skal trækkes frem i lyset og forhindres i at drive virksomhed i hele EU.

Dernæst skal vi præmiere de hæderlige virksomheder, der har orden i overenskomsten og i øvrigt sørger for, at deres ansatte har forsvarlige arbejdsvilkår.

Det kan vi gøre med en verificeringsordning, der samtidig vil gøre det nemmere for kunder at vælge ordentlige virksomheder.

Endelig skal vi indføre et fælles ID-kort for vandrende og udstationerede arbejdere, så man kan se, hvor de er ansat, hvor længe ansættelsen varer, hvor de er skattepligtige, og hvor de er socialt sikret.

Det er tre håndfaste forslag, der kan og bør indføres hurtigst muligt for at bekæmpe fusk og svindel og værne om ordentlige danske job, på fair forhold og med orden i overenskomsten.

Bred opbakning fra arbejdernes talerør
Jeg er rigtig glad for, at både 3F, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet samt Fagbevægelsens Hovedorganisation har udtrykt opbakning til mine forslag.

https://www.altinget.dk/eu/artikel/morten-loekkegaard-s-forslag-mod-social-dumping-er-et-slag-i-luften

For det er deres medlemmer, der mærker konsekvenserne af social dumping. Det er dem, der bliver sat under pres af unfair konkurrence, løndumping og et ræs mod bunden på arbejdsvilkår.

De ved om nogen, hvad der vil virke i kampen mod social dumping – og de støtter op om Socialdemokratiets tre konkrete forslag.

Venstre værner om virksomhederne
Men Venstre og Morten Løkkegaard er altså imod.

Læser man Løkkegaards indlæg, står det klart, at han kun har øjne og øre for arbejdsgivernes bekymringer og for virksomhedernes ve og vel.

Hensynet til de danske arbejdere vægter tydeligvis ikke tungt hos Venstres spidskandidat.

Hans primære anke mod mine forslag er, at han frygter, mine forslag vil være administrativt bøvlede for virksomhederne.

Men ærligt talt, så svært kan det ikke være for en hæderlig virksomhed at bevise, at man har orden i overenskomsten og fair forhold for sine ansatte.

Det må da være det mindste, man kan forlange.

Og jeg kan under ingen omstændigheder forlige mig med Løkkegaards tankegang om, at det skulle være vigtigere at skærme virksomhedsejere for papirarbejde, end det skulle være at beskytte danske arbejdere mod løntrykkeri, unfair konkurrence og social dumping.

Venstre spiller døv
Tilbage står, at Morten Løkkegaard ingen forslag selv har til at bekæmpe social dumping, og at han tydeligvis ikke mener, det er noget stort problem.

Han vender slet og ret det døve øre til arbejdernes problemer.

Forrige artikel Margrete Auken før EU-dom: Vi skal have åbenhed om glyphosat Margrete Auken før EU-dom: Vi skal have åbenhed om glyphosat Næste artikel EU-kommissær: Vi er nødt til at styrke samarbejdet med Stillehavsøerne EU-kommissær: Vi er nødt til at styrke samarbejdet med Stillehavsøerne