Debat

S-parlamentariker: Vi må gøre op med vores formynderiske og forældede abortlovgivning

50-året for abortloven bør starte det nødvendige opgør mod Danmarks lave abortgrænse og formynderiske kvindesyn. For vi kan ikke stå forrest i den internationale kamp for kvinders rettigheder med vores nuværende abortlovgivning, skriver Marianne Vind (S).

Hvis Danmark vil gå forrest og sige fra over for indskrænkninger i abortrettigheder i eksempelvis USA, må vores egne regler følge med, skriver Marianne Vind.<br>
Hvis Danmark vil gå forrest og sige fra over for indskrænkninger i abortrettigheder i eksempelvis USA, må vores egne regler følge med, skriver Marianne Vind.
Foto: Jonathan Drake/Reuters/Ritzau Scanpix
Marianne Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når vi i denne tid fejrer 50-året for fri abort i Danmark, så fejrer vi også en abortlov, der ikke er blevet synderligt ændret siden 1973. Selvom aborten dengang blev “fri”, er den i dag stadig ikke fri for alle.

For 53 kvinder fik i 2021 et afslag på at få abort, fordi de søgte efter den 12. uge af graviditeten. Og i kun én ud af i alt seks ankesager blev beslutningen omgjort. Derfor blev 52 kvinder tvunget til at føde et barn mod deres vilje, fordi et regionalt samråd vurderede dem egnet til at få børn. Uden samrådet har nogen officiel rettesnor at gå efter. Det skal være slut. 

At vi stadig accepterer, at kvinder skal rejse udenlands for en abort, er helt ubegribeligt. Det kan og må aldrig være løsningen

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

For hvis vi tager et kig over Europakortet, så har de lande, vi normalt sammenligner os med, ofte en abortgrænse på langt over 12 uger. Holland har den højeste grænse på 24 uger, i Sverige ligger den på 18 uger og i Belgien er det 14 uger.

Samtidig ligger Danmark i en stor pulje af lande, herunder Ungarn, Bulgarien og Tjekkiet, hvor grænsen er på 12 uger. Alle lande fortjener en grundig debat om abortreglerne, men i en europæisk kontekst er der ingen tvivl om, at det er tid til et dansk gennemsyn.

Afskaf de formynderiske samråd
Danske kvinder tog engang til Polen for at få abort. I dag vil de 52 kvinder, der nægtes abort i Danmark, rejse til lande som Sverige for at få den. At vi stadig accepterer, at kvinder skal rejse udenlands for en abort, er helt ubegribeligt. Det kan og må aldrig være løsningen - hverken for polske eller danske kvinder. Men alligevel er det realiteten.

Danmark kan ikke på den ene side stå forrest i den internationale kamp for kvinders rettigheder og samtidig ikke tage det nødvendige opgør med en forældet lov fra 1970’erne, der knægter kvinders ret til egen krop og tvinger dem til at rejse udenlands for at få en abort.

Vil vi forsvare kvinders rettigheder til at bestemme over egen krop og sige fra over for indskrænkninger i abortrettigheder, så bør vores egne regler også følge med

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Abortrettigheder er blevet ofret i en voldsom, international værdikrig, der i øjeblikket udspiller sig i både USA og Europa. Er det et argument i sig selv for at hæve abortgrænsen i Danmark? Nej, det er det ikke. Men det er om noget en mulighed for at gennemgå vores egne regler og endeligt afskaffe de formynderiske samråd, der træffer livsændrende beslutninger på kvinders vegne.

Vi skal garantere kvinder en mulighed for at vælge selv. Også efter den 20. uge, hvor scanningerne for alvorlige handicap finder sted. Men som så ofte før, så har vi danskere en forældet tro på, at vi allerede har opnået ligestilling. Derfor har vi aldrig konfronteret os selv med de i gennemsnit syv procent af ansøgere til abort over 12 ugers grænsen, der får afslag på abort.

Vil Danmark forsvare kvinders rettigheder til at bestemme over egen krop og for alvor sige fra over for indskrænkninger i abortrettighederne, så bør vores egne regler også følge med. For lige nu kan vi ikke forsvare, hvor tilgængelig aborten er i Danmark. Særligt ikke når flere af vores europæiske naboer har en markant højere abortgrænse, end vi har.

Lad 2023 derfor blive året, hvor abortlovgivningen bringes ind til det 21. århundrede, så alle danske kvinder kan få den abort, de ønsker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00