Debat

SF: Vi ofrer den brændende regnskov for soja og billige bøffer

DEBAT: Imens regnskoven brænder, har EU vedtaget en frihandelsaftale med Brasilien, der vil betyde endnu større ødelæggelse af regnskoven og mere klimabelastning, skriver EP-medlem Kira Marie Peter-Hansen.

EU bør slå i bordet over for Brasiliens Bolsonaro, der ikke gør noget ved den store skovrydning i Amazonas, skriver Kira Marie Peter-Hansen. 
EU bør slå i bordet over for Brasiliens Bolsonaro, der ikke gør noget ved den store skovrydning i Amazonas, skriver Kira Marie Peter-Hansen. Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Amazonas brænder, og ilden er så voldsom, at man kan se den helt ude fra rummet. Det er forfærdeligt, for Amazonas er verdens lunger – regnskoven optager nemlig CO2 og spiller derfor en meget vigtig rolle i klimakampen. Samtidig ødelægges livsgrundlaget for dyr og stammefolk, i takt med at regnskoven forsvinder.

Industrien er flyttet ind i Amazonas og rydder skov for at få plads til produktion. Det er den produktion, som ofte antænder ilden. Samtidig driver landbrugslobbyen rovdrift og fælder regnskov i stor stil for at få plads til opdræt af dyr og sojamarker.

Det er vanvittigt, og det skal stoppes!    

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Slå i bordet over for Brasilien 
I efteråret skal vi i Parlamentet forholde os til en ny handelsaftale med Brasilien, og her skal vi slå i bordet og sørge for, at hensyn til klima og biodiversitet kommer før vækst. For bag de ellers gode hensigter om at åbne op for 260 millioner nye forbrugere fra de sydamerikanske lande er der en lang række problemer.

Aftalen kommer nemlig til at betyde, at billige bøffer på bordet og billig soja til at fodre danske svin vægtes højere end hensynet til Amazonas regnskov.
Problemerne omhandler især den brasilianske præsident Bolsonaro.

Med handelsaftaler har vi i EU en unik mulighed for at påvirke vores handelspartnere, men det kræver, at vi stiller krav til naturbeskyttelse, bæredygtighed og menneskerettigheder. 

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af  Europa-Parlamentet

Skovrydningsraten er eksploderet, siden han kom til. I januar blev der ryddet 54 procent mere skov end samme periode de forrige år, og alene i maj måned blev der fældet 739 kvadratkilometer regnskov.

Det er et større areal end Bornholm. På en måned! Og størstedelen af disse skovrydninger går til at producere mere soja og kød. I dansk henseende er sojaen et kæmpeproblem, da der årligt importeres 1,7 millioner ton soja til at fodre vores 32 millioner svin. Det kan vi ærligt talt ikke acceptere.

Massiv modstand fra flere fronter
En tommelfingerregel må være, at hvis en frihandelsaftale møder modstand fra både landbrugslobbyister, klimaforskere, menneskerettighedsaktivister og miljøforkæmpere, så bør den genovervejes. Det er desværre ikke tilfældet i denne omgang.

Vi har i SF's Grønne-gruppe sendt flere breve til Kommissionen for at få dem til at ændre aftalen, men der er ikke nogen, der har lyttet til os.

Tidligere på året blev der sendt et meget kritisk brev til EU-institutionerne underskrevet af 600 videnskabsfolk, miljøteknologer og menneskerettighedsorganisationer, heriblandt repræsentanter for 300 grupper af oprindelige folk i Amazonas.

Læs også

De mener, aftalen strider mod EU's eget princip om at stoppe skovrydning. Derudover sendte 340 organisationer, heriblandt Noah, Verdens Skove og Global Aktion for nyligt et brev til EU's ledere, hvor man kraftigt tager afstand fra aftalen.

Og selv den europæiske landbrugslobby har fremhævet det problematiske ved, at Kommissionen vil godkende mere import fra Brasilien kort tid efter, at Bolsonaros regering har godkendt over 150 nye pesticider, samtidigt med at Kommissionen foreslår en neddrosling for pesticider på europæisk plan.

EU har forspildt stor chance  
Men det største problem er, at aftalen ikke indeholder nogen effektive kontrolmekanismer eller sanktionsmuligheder. Vi kan altså ikke komme efter Bolsonaro, hvis han fortsætter som hidtil.

Fødevarer i danske supermarkeder skal ikke produceres på bekostning af regnskoven i Amazonas. Hvis den kommende handelsaftale ikke indeholder de nødvendige kontrolmekanismer, så vil europæiske forbrugere ufrivilligt blive medansvarlige for, at Amazonas regnskov forsvinder.

Med handelsaftaler har vi i EU en unik mulighed for at påvirke vores handelspartnere, men det kræver, at vi stiller krav til naturbeskyttelse, bæredygtighed og menneskerettigheder. Det er ikke tilfældet her, og derfor vil vi i den Grønne Gruppe stemme imod aftalen i Parlamentet.  
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00