Søren Espersen om Orbán-storsejr: Han gør det, alle regeringschefer burde

Q&A: Søren Espersen (DF) peger på flere positive ting ved Ungarns omstridte premierminister, Viktor Orbán, der efter gårsdagens valg står som den helt store sejrherre. Ifølge Espersen behøver man ikke interessere sig for den ungarske indenrigspolitik, selvom der kan være kritisable aspekter. (Opdateret.)

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Efter gårsdagens valg i Ungarn står premierminister Viktor Orbán og regeringspartiet Fidesz tilbage som de helt store vindere. Ifølge DR bliver Orbáns parti det største med 134 af parlamentets 199 pladser.

Premierministeren har allerede fået flere lykønskninger, og herhjemme har valget også vakt opsigt. Blandt andet har Dansk Folkepartis Søren Espersen roser klar til Viktor Orbán.

På Twitter skriver han: 

”Sejrherren ved det ungarnske valg, Viktor Orbán, agter at bruge sin sejr til at forsvare sit lands grænser mod ulovligt indtrængende samt at fastholde Europas kristne kultur. I den anledning skal han ikke høre så meget som et ondt ord fra mig...”

Viktor Orbán er blandt de mest EU-skeptiske regeringsledere i Europa. Dertil har han opført et hegn langs grænsen for at holde flygtninge og migranter ude af landet, og han har tidligere udtalt, at kvinder vil blive jagtet, hvis migranter får lov at komme ind i landet.

Hans parti, Fidesz, har siden 2010 haft absolut flertal i det ungarske parlament til at ændre den ungarske forfatning, valgsystemet, retssystemet og skabe kontrol over store dele af medielandskabet.

Altinget har taget en snak med Søren Espersen om, hvor langt hans sympati med Orbán rækker.

Vil du uddybe dit tweet?

"Viktor Orbán vil forsvare landets grænser mod ulovlig indtrængen. Det burde alle regeringschefer prioritere. I forhold til Europas kristne kultur er det logik for høns, at det har været en vældig fordel for Europa, som er det mest demokratiske kontinent overhovedet."

"Derudover har hans parti nogenlunde samme holdning til EU, som Dansk Folkeparti med en løs tilknytning, gode handelsaftaler og frihandel, men uden arbejdskraftens frie bevægelighed. På alle felter i forhold til Europa, kultur og grænser er vi enige med ham."

Flere peger på, at udviklingen i Ungarn tyder på en tilbagerulning af demokratiet. Er det ikke et problem, at vi har et land i Europa, der bevæger sig i den retning?

"Det er jeg ikke enig i. Den ungarske befolkning har med næsten 50 procent af stemmerne bekræftet, at den udvikling er den rigtige vej at gå. Det er meget usædvanligt med så stor tilslutning til et enkelt parti."

Når kritikere siger, at han udøver trusler mod oppositionspolitikere, kontrol med medierne og misbruger offentlige midler, er det ikke noget, man bør tage højde for i sin vurdering af en politisk leder?

"Når det drejer sig om medierne, går jeg ind for 100 procent pressefrihed. Det vigtigste for mig er, at Danmark får en stærk allieret i Ungarn i den skepsis, vi har til EU, og at de er parate til at forsvare Schengens ydre grænser. Jeg kan bestemt ikke erklære mig enig i alt. Det kan jeg heller ikke i forhold til den franske præsident eller Angela Merkel. Men derfor behøver jeg ikke afvise dem. Sådan hænger verden ikke sammen."

Når man vurderer politiske ledere, er man så ikke nødt til at se på den samlede pakke?

"Vi interesserer os for, hvad der foregår i EU, hvordan man beskytter grænserne og den kristne kultur. Når det britiske valgsystem tillader, at flere hundrede stemmer går til spilde, er det heller ikke min kop te, med det betyder ikke, at jeg afviser Storbritanniens samlede pakke."

Men er det ikke et problem at have et land i Europa, som bevæger sig i en retning med eksempelvis mere kontrol med pressen?

"Jeg er stor tilhænger af pressefrihed. Men det er også et problem, at vi i Europa har en Angela Merkel, der inviterer en million illegale indvandrere ind i Tyskland og Skandinavien, og jeg synes ikke, man behøver at interessere sig for, hvad der sker i ungarsk eller tysk indenrigspolitik. Jeg ser også igennem fingre med Angela Merkels invitation, men jeg afviser ikke Tyskland af den grund."

Men i forhold til forsvaret af grænserne, EU-skepsis og den kristne kultur – er det ting, der er så vigtige, at du vil se bort fra, at flere siger, at Ungarn bevæger sig væk fra det liberale demokrati?

"Selvfølgelig kan der være ting i den ungarske politik, jeg ikke bryder mig om, men jeg accepterer, at der er forskel på landene. Den mangfoldighed i EU, synes jeg, er interessant. Det gør samarbejdet spændende."

Hos Socialdemokratiet er udenrigsordfører Nick Hækkerup ikke helt så begejstret for genvalget af premierminister Viktor Orbán. 

Hvad mener I om Orbáns genvalg?

"Orbán står for en politisk linje, der er farlig for demokratiet. Hans genvalg er et udtryk for en politisk udvikling, vi ser rundt i Europa, hvor folk tager afstand fra de grundlæggende værdier, som er skabt i Vesteuropa efter 2. verdenskrig, herunder menneskerettigheder, demokrati og respekt for minoriteter."

Skal vi blande os i, hvordan andre lande indretter sig indenrigspolitisk?

"I Ungarn kan man udøve demokratiet, som man har lyst til. Men der er nogle strømninger i det, som er farlige for de værdier, vi står på i den vestlige verden. Derfor er det bekymrende, og vi skal være uhyre opmærksomme på, at de strømninger ikke får tag i Danmark."


Artiklen er opdateret kl. 16.05 med kommentar fra Socialdemokratiet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00