Søren Espersen: Var Danmark ”et lukket land” inden EU?

KOMMENTAR: Jo! Jeg vil rigtigt gerne have et Morten-Korch-samfund, erkender Søren Espersen, der minder om at, det er en løgnagtig myte, at Danmark før sin indtræden i EF i 1973 ”lukkede sig om sig selv.”

Jeg har af og til møde med unge under uddannelse – og ofte med emnet EU og Danmarks forhold til omverdenen.

Der er næsten altid en enkelt super-europæer på holdet – og hun er selvfølgelig altid hurtig på aftrækkeren med hensyn til spørgsmål eller kommentarer – og det er jo klart nok – sådan skal det være, når man er i stue med sådan én som mig. Men jeg kender jo efterhånden spørgsmålene:

”Er det ikke rigtigt, at du bare vil have sådant et Morten-Korch-samfund?” – ”Og du vil jo bare lukke Danmark inde om sig selv – med lukkede grænser…!”

Jeg starter altid med at bekræfte, at – jo! Jeg vil rigtigt gerne have et Morten-Korch-samfund – Altså jeg mener: Sommer, når det er sommer – vinter, når det er vinter. At de onde får deres bekomst og ryger i brummen, mens den gode – som har gået så grueligt meget igennem, vinder til sidst og får pigen, han kan li’ – og sommetider også Herregården…

Ærligt talt! Er der da nogen, der ikke gerne vil have det?

Så tilføjer jeg dog lige, at jeg, når det er sagt, er glad for, at vi i dag – i modsætning til den gang – har fået et solidt socialt samfund, som tager sig af de gamle, de syge og de svage.

Så mangler vi bare det med sommer- og vintervejret. Men det arbejder jeg på. 

Men i den lidt mere seriøse ende fortæller jeg så den unge super-europæer, at der faktisk også inden 1973, hvor vi kom med i EF, var et Danmark, som ikke på nogen måde ”lukkede sig om sig selv.”

Jeg forstår egentlig godt, hvorfor hun spørger til det – for sådan er myten altså blevet: Danmark var et lukket land. Ingen kunne tage ud i verden for at studere eller arbejde – og ingen udlændinge kom hertil for at arbejde.

Det er en trist og løgnagtig myte, som er blevet skabt af unionisterne – men rigtigt mange unge er desværre hoppet på myten.

Jeg synes derfor, det er vigtigt, at jeg forklarer dem, hvordan virkeligheden var, dengang Danmark var ”et lukket land”.

Og hvad var så virkeligheden, inden vi kom med i EF i 1973?

Ja, jeg spurgte faktisk regeringen om det fornylig – med følgende spørgsmål:

”Vil regeringen oplyse, hvor mange udenlandske statsborgere, der var officielt registreret som opholdende sig i Danmark med opholds- og arbejdstilladelse i året 1972?”

Svaret fra regeringen er nu kommet, og det lyder:

”I 1972 var der 54.119 udenlandske statsborgere med opholdstilladelse, hvoraf 36.448 havde arbejdstilladelse,” og så tilføjes det: ”Opgørelsen omfatter ikke nordiske statsborgere!”

Antallet af disse skal altså lægges til de 54.119.

Jeg tillader mig – realistisk – at gætte på, at vi med nordmænd, svenskere, islændinge og finner sagtens kan gange med to. Altså omkring 100.000 udlændinge i Danmark.

I øvrigt skal tilføjes, at regeringen meddeler mig, at man desværre ingen opgørelse har over, hvor mange danskere, der dengang havde arbejds- og opholdstilladelse i andre lande. Men at der er tale om et meget, meget stort tal – sandsynligvis omkring de halvandet hundred tusinde er en rimelig vurdering.

Og jeg må så lige spørge: Var Danmark et lukket land i 1972? Njarh…

Men hvad er så forskellen på dengang i 1972 og i dag?

Ja, forskellen er blandt andet, at vi altså ikke sendte børnechecks afsted ud af landet.

Forskellen er, at vi dengang kunne sige til folk: ”Så, kammerat, nu har du mistet dit arbejde – eller nu er du begyndt at udgøre et økonomisk problem for Danmark – så nu kan du desværre ikke opholde dig her i landet mere. Farvel og tak.”

Forskellen er, at vi ikke – under mottoet ”Arbejdskraftens frie bevægelighed” – havde udenlandske, professionelle tiggere, siddende i gaderne.

Forskellen er, at vi kunne sortere uønskede folk fra ved Danmarks grænser og således ikke gav mange muligheder for et sort arbejdsmarked.

Forskellen er, at vore sygehuse ikke blev økonomisk belastet af arbejdsløse udlændinge.

Forskellen er, at udenlandske studerende ikke blev forsørget af danske skatteydere.

Forskellen er, at vore virksomheder til enhver tid til Danmark kunne hente og ansætte de kloge og dygtige folk, de havde brug for, men at vi kunne slippe af med dem igen.

Og så videre og så videre… Ja… I kan såmænd selv fortsætte opremsningen!

Men den helt afgørende forskel er, at vi danskere dengang til enhver tid havde fuld kontrol med, hvem der opholdt sig i landet.

Og det har jo intet som helst at gøre med den idiotiske myte om, at vi i Dansk Folkeparti ønsker at lukke Danmark. Nej, vi vil meget gerne have et åbent Danmark – sådan cirka som det var i 1972.

-----

Søren Espersen (MF, Dansk Folkeparti) er bl.a. formand for Det Udenrigspolitiske Nævn. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Libak: EU har bremset strømmen af migranter - men sig det ikke til nogen Libak: EU har bremset strømmen af migranter - men sig det ikke til nogen Næste artikel Stine Bosse: Medierne overså Junckers vigtigste budskab Stine Bosse: Medierne overså Junckers vigtigste budskab
 • Anmeld

  Stig

  Dagens Danmark

  " Én tosse, kan spørge om mere end 10 vise, kan svare på ".

  I dagens Danmark lever enormt mange af at pladre selvhøjtideligt om det rene Nonsens ( i ulideligt mange snakke-programmer i radioen ) og skrive om på ulideligt mange platforme.

  Det er en hel industri, efterhånden.

  Ufatteligt ÅNDSFATTIG tid vi lever i.

 • Anmeld

  Hans-Georg Nielsen

  Sommer- og vintervejr.

  Kære Søren Espersen

  Helt fint, at du vil koncentrere dig om at arbejde med sommer- og vintervejret :-)

  Mvh
  Hans-Georg Nielsen

 • Anmeld

  Karl Rølle

  Dårlig behandling af arbejdere!

  Citat fra Søren Espersen "Forskellen er, at vi dengang kunne sige til folk: ”Så, kammerat, nu har du mistet dit arbejde – eller nu er du begyndt at udgøre et økonomisk problem for Danmark – så nu kan du desværre ikke opholde dig her i landet mere. Farvel og tak.”
  Hvor er det usselt og utaknemligt, over for folk som har lagt deres arbejde her i landet, for nogens vedkommende, inviteret til arbejde som ingen andre ville have. Eneste kammeratelige fra Søren Espersen, har han i munden.

 • Anmeld

  Peter Hansen · Pensionist

  Hvordan passer det med virkeligheden?

  Fra før vi kom i EU - men skam også efter 1973 hvor der ikke var så mange lande med i EU som der er i dag - var det jo sådan, at man skulle søge om opholds- og arbejdstilladelse for at være i landet og få et arbejde.

  Og helt sjovt var det jo når vi skulle indgå en lejekontrakt med en udlænding, hvor vi skulle se at der var opnået en opholds- og arbejdstilladelse for at få en lejlighed medens vi godt vidste at man ikke kunne få en opholds- og arbejdstilladelse uden at have en lejekontrakt.

  Så måske passer det billede som Søren Espersen vil tegne af det åbne Danmark alligevel ikke helt med den situation som vi har i dag. Spørgsmålet er vel bare om ikke også at Sørens Espersen godt ved det?

 • Anmeld

  Torben Snarup Hansen · demokratisk påvirkningsagent

  usselt ?

  Citat af K. Rølle: "Hvor er det usselt og utaknemligt, over for folk som har lagt deres arbejde her i landet, for nogens vedkommende, inviteret til arbejde som ingen andre ville have...." - Der er masser af danskere, som arbejder i andre lande, men senere tager tilbage til oprindelseslandet. Det gælder mange andre nationaliteter. De modtog løn for deres indsats, men hvorfor er det ikke nok? Hvad mere har de krav på? Hvorfor blev de tyrkiske arbejdere ikke sendt hjem igen? Hvorfor fik de lov at blive her og hente familien til Danmark? For hver "fremmedarbejder" i 1970'erne kom fem fra familien. Er det rimeligt at velfærdsbudgetterne belastes med alle disse passive personer, som danske skatteydere skal bekoste? I dag kan enhver se, at det handler om islamisk folkevandring. I årtier har islams magthavere - bl. andre Algeriets Boumedienne og Libyens Qadhafi - erklæret, at målet er at overtage Europa.

 • Anmeld

  Peter Kristofersen · Konsulent

  Virkeligheden

  Virkeligheden, inden vi kom med i EF, var, at Danmark var et åbent land, der havde nedbrudt den ene bornerte og småborgerlige fordom efter den anden. Vi kunne med berettiget selvtillid træde ind i sammenhænge med andre lande og optræde som ligemænd og i nogle tilfælde også som foregangsmænd. I hele det nuværende århundrede har vi været på tilbagetog. Smalsporethed og åndeligt tunnelsyn har afløst tidligere tiders optimisme. Vi har en folketingsformand, der trykker sig ved at mødes med andre landes tilsvarende frontfigurer, fordi hun bevæger sig rundt sovset ind i en blanding af manglende sprogkundskaber, fremmedhad og indbildskhed. På alle politikområder gør ikke mindst DF sig til for at fremme dumhed, manglende kundskaber, fremmedhad og mageløs indbildskhed. Den cocktail vinder vi ikke megen international beundring for, og den er med til direkte såvel som indirekte at isolere os.

 • Anmeld

  V. Brodthagen

  Hvem er det,

  der nedbryder alle de friheder, hele det frisind, som danskerne sammen har kæmpet sig frem til? Da ikke DF, som trods tilsvining, latterliggørelse, udskamning og hadekampagner Gud ske lov utrætteligt fortsætter modstandskampen mod landets invaderende fjende - på et yderst oplyst, velargumenteret og veldokumenteret grundlag.
  Uden DFs indsats kunne vi dårligt bevæge os rundt i gaderne for mennesker, som aldrig skulle være lukket ind i landet.
  Kan vi ikke godt blive fri for lurvede personangreb i dette sobre medie?

 • Anmeld

  Peter Kristoffersen · Konsulent

  Kommentar til V. Brodthagen

  Nu ved jeg ikke, hvilken planet du lever på, men hvis det er Dansk Folkeparti i Danmark, vi taler om, lider du da af noget af en hallucination. Du mangler vel kun at fortælle os om marsmænd, havenisser og lyserøde elefanter. Hadekampagner er jo ikke noget, DF er offer for, men noget, partiets medlemmer er aktive udøvere af. Adskillige af medlemmerne er dømt for aktiv racisme og dermed fremmedhad, og flere af dem har aspireret til det. Landet har så vidt jeg ved ikke invaderende fjender. DF kæmper i den henseende mod fantasifostre i stedet for at arbejde for et sammenhængende land og imod de virkeligt kriminelle. Det er med andre ord et særdeles udansk Dansk Folkeparti. DF følger højreekstremismens velkendte rute: Først udpegning af et etnisk gruppe, som stigmatiseres, dehumaniseres og jagtes. Dernæst opbakning til totalitære statstiltag vendt mod de stigmatiserede. Og endelig begyndende hadefulde ytringer mod andre grupper, der også kan påkalde sig brokrøvenes fordomme, f.eks. udøvere af moderne kunst, jf. Alex Ahrendtens totalitære retorik.

 • Anmeld

  Karl Rølle

  Seneste!

  DF vil bruge 600 000 kr på at undersøge hvor mange tredie generations indvandrere vi har i DK. Fru Støjberg mener det er relevant. Relevant for hvad? Bliver det næste så at de fundne/optalte skal have et stempel i panden eller en badge på brystet, så alle kan se at de ikke er "rigtige danskere"? De ældste af os husker noget lignende i tidligere tider, ikke så langt væk herfra.

Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

Det sker i EU: Brexit og EU-mindsteløn tilbage i rampelyset

OVERBLIK: Det er – endnu en gang – sidste udkald i brexit-forhandlingerne inden et spændt afventet topmøde, og så tager EU-Kommissionen næste skridt mod en europæisk mindsteløn, der får den danske regering op i det røde felt.