Debat

Sofie Carsten Nielsen: Nu må det da være tydeligt for enhver, at forsvarsforbeholdet skal væk

Efter Putins angreb på Ukraine er vi nødt til at stå endnu stærkere sammen i Europa. Tiden er til, at vi gentænker vores udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Vi skal smide forbeholdene og stille os side om side med vores naboer, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

En fælles front er et af vores stærkeste værn mod Putin, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).
En fælles front er et af vores stærkeste værn mod Putin, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Sofie Carsten Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har vores europæiske fællesskab nogensinde været vigtigere end i dag? Jeg tvivler.

Torsdag vågnede vi alle op til den smerteligste nyhed i nyere tid: Der er krig i Europa. Rusland valgte i sidste uge at sende tropper over grænsen til Ukraine. Og dermed var det en realitet, at vi stod med en egentlig invasion af et frit, selvstændigt land på vores europæiske kontinent.

For første gang siden Anden Verdenskrig. Lige på grænsen til både Nato og EU. Og kun lidt mere end 14 timers kørsel i bil fra Danmark og med tydelige konsekvenser for vores land.

Temadebat

Skal Danmark være i hjertet af EU?

I år er det 50 år siden, Danmark besluttede at træde ind i det europæiske fællesskab. Altinget benytter anledningen og starter en debat om Danmarks EU-medlemskab og vores plads i Unionen.

Spørger man statsminister Mette Frederiksen skal Danmark være "i hjertet af vores eget kontinent". Men hvad betyder det at være i hjertet af kontinentet? Og kan vi i så fald beholde vores forbehold? Og hvad med ambitionerne om en klimaunion? EU's forsvarspolitik, asylpolitik og finanspolitikken? Og de fælles europæiske værdier; hvor skal Danmark placere sig i debatten her? Kort sagt: Hvordan skal Danmarks europapolitik se ud?

Mød panelet her.

  • Jeppe Kofod (S), udenrigsminister
  • Morten Helveg Petersen (R), medlem af Europa-Parlamentet
  • Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører
  • Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet
  • Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa og tidligere klimaminister
  • Bente Sorgenfrey, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Stine Bosse, formand for Europabevægelsen
  • Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi
  • Anders Ladefoged, EU-chef i Dansk Industri
  • Bjarke Møller, forfatter og tidligere direktør for Tænketanken Europa
  • Claus Kragh, journalist og europaredaktør for Ugebrevet Mandag Morgen

Aldrig har vores alliancer været vigtigere, og aldrig har vi været mere afhængige af vores europæiske fællesskab. Det bør derfor nu stå tydeligt for enhver, at vi intet vinder ved at holde os i periferien af det fællesskab. Tværtimod. Vi skal være i kernen, i hjertet af Europa og EU. Uden forbehold.

Stærkere samlet

Putins strategi er velkendt, men desværre stadig effektiv. Han ved, at han står svagt overfor et samlet Europa. Derfor destabiliserer og splitter han. Han spreder misinformation. Han ved, at han ikke kan slå os, hvis vi står sammen. Vi er tre gange så mange. Vi er adskillige gange rigere. Alene Tyskland har et større BNP end Rusland. Vi er en mastodont, når vi står sammen. Men omvendt svækkes vi, når vi splittes. Og det ved Putin.

Tiden er derfor til, at vi står endnu stærkere sammen i Europa. Vi er nødt til at gentænke vores udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Og tiden er til, at vi i Danmark kaster forbeholdene væk og stiller os side om side med vores naboer.  

Krigen vidner om, at vi har brug for at kunne opbygge de teknologiske, militære og sikkerhedsmæssige kapaciteter, der er brug for. Vi skal supplere hinanden, fordi vi ved, at ingen af os kan alt alene. Og den indsats kan vi ikke melde os ud af. Her skal Danmark også deltage aktivt. For vores egen skyld og for resten af Europas skyld. Fordi en fælles front i sig selv er et af vores stærkeste værn mod Putin. Men også fordi, at vi som land rent faktisk har meget at bidrage med.

Det kræver dog, at vi dropper vores forsvarsforbehold. Det ville også være på høje tid.

Læs også

Omstilling fra gas handler ikke kun om klima

Det står samtidig klart, at på længere sigt skal vi ikke bare gøre Danmark, men hele Europa uafhængig af russisk gas. Vi har i årevis i Radikale Venstre sagt, at den omstilling ikke kun handler om klimaet – selvom det burde være argument nok i sig selv. Det handler også om vores sikkerhed.

Det dur ganske enkelt ikke, at vi giver en autokrat som Putin magten over så vital infrastruktur som strømmen i vores stikkontakter, energien på vores fabrikker og varmen i vores hjem. Energipolitik er sikkerhedspolitik. Men også her kræver det europæisk styrke, sammenhold – og ja, vilje til, at det også kommer til at gøre ondt på os selv. Det er en pris, vi ikke kommer udenom at betale.

Tiden er til, at vi i Danmark kaster forbeholdene væk og stiller os side om side med vores naboer

Sofie Carsten Nielsen
MF (R)

Men er vi klar til det? Og er vi fra Danmarks side klar til at melde os fuldtonet ind i det europæiske fællesskab? Det mener jeg, at vi skal være. Og jeg tror, at vi også er ved at være der, hvor både danskerne og Christiansborg faktisk er klar til at gøre det, der skal til.

Dansker og europæer er ikke enten-eller

Det var dejligt at høre, at statsministeren med sin nytårstale slog en ny europæisk tone an: Nu skulle Danmark være i hjertet af Europa. Den melding var tiltrængt – og ny. For der har ikke hersket meget tvivl om, hvad der hidtil havde været regeringens prioritet. Rød før grøn. Dansker før europæer.

Jeg skal selvfølgelig se det, før jeg tror det. Men jeg vil tillade mig at håbe. Håbe, at den seneste tids begivenheder har gjort det tydeligt for regeringen, Folketinget og befolkningen, at de håbløse modsætningers tid er forbi. Det handler om danskernes tryghed og sikkerhed.

Fuldstændigt ligesom mit hjerte sagtens kan banke for både klimakampen og velfærdssamfundet på samme tid, så kan jeg også sagtens identificere mig som både dansker og europæer. Det er ikke enten-eller. Det er både-og. Ja, jeg vil faktisk påstå, at de to ting ligefrem er hinandens forudsætninger.

Vi er alle europæere. Uden forbehold. Forhåbentlig også uden politiske forbehold – snart.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00