Spørgsmål om at sende soldater til Ukraine splitter Tyskland og Frankrig
På Folkemødet i Allinge stod den franske og tyske ambassadør fast på Europas støtte til Ukraine. Men midlerne til at opnå målet kan de to lande ikke blive enige om.
Kirstine Erika Crenzien
Journalist“I et kortspil mister du evnen til at overraske, hvis din modstander kender alle dine kort. Det samme gælder i krig. Derfor bliver vi nødt til at skabe tvivl om, hvilke kort vi har på hånden.”
Sådan lød det fra Christoph Parisot, der er Frankrigs ambassadør til Danmark, da han torsdag gik på scenen i den geopolitiske gårdhave ved Rasmussen Global på Folkemødet.
Han var sammen med ambassadørerne fra USA, Tyskland og Belgien sat i stævne til en debat om Vestens sammenhold overfor Putin og truslen fra Rusland.
Det bør stå klart, at Europa ikke sætter grænser i sin støtte til Ukraine – heller ikke ved europæiske soldater kan sætte fod i landet
Christoph Parisot
Frankrigs ambassadør til Danmark
Debatten, der blev modereret af Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen, fandt sted på bagtæppet af den øgede russiske aggression i Ukraine, udvidelserne af Nato og årets afgørende valg i både Europa og USA.
“Det bør stå klart, at Europa ikke sætter grænser i sin støtte til Ukraine – heller ikke ved europæiske soldater kan sætte fod i landet. Ellers kan Putin for nemt læse vores kort på hånden,” sagde Christoph Parisot.
Dermed understreger han det budskab, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er kommet med flere gange i løbet af foråret: At Europa skal gå efter at have en strategisk tvetydighed, hvor Putin ikke ved, hvor han har europæerne.
“Jeg udelukker ingenting, fordi vi står overfor en mand, der ikke udelukker noget,” som han sagde i maj til The Economist, der spurgte den franske præsident om muligheden for at sende tropper til Ukraine.
Efter debatten fangede Altinget ambassadør Christoph Parisot til et par opfølgende spørgsmål.
Hvorfor er det vigtigt at sige tropper i Ukraine er en mulighed?
“Vi oplevede, at Putins retorik og handlinger krydsede nye grænser, og derfor var det vigtigt at slå tilbage nu. Og det var vigtigt at vifte tvivl væk om vores vilje til at støtte Ukraine, før europaparlamentsvalget og før valget i USA.”
Hvorfor var det vigtigt at komme med denne melding før et valg?
“Putin vil bruge valgene til at splitte os og pege på udvalgte partier og sige: Se, der er er nogle, som er imod støtten til Ukraine."
“Så ved at slå fast at vi støtter ukrainerne hele vejen, så modsiger vi det argument. Ligegyldigt hvad der sker til valgene, så er der en bred konsensus og stærk vilje blandt folk og regeringer til at støtte Ukraine.”
Tyskland tøver
Igennem paneldebatten understregede de fire ambassadører, at Vesten stadig står samlet mod Rusland.
Som den amerikanske ambassadør, Allan Leventhal, sagde til spørgsmålet, om hvordan de hver især vurderer truslen mod Europa: “Det er ikke en debat, for det ser vi helt ens på.”
Alligevel formåede den franske udmelding at slå sprækker i den vestlige enhed.
For på scenen i Allinge var det netop dette punkt, der skabte mest uenighed mellem de vestlige repræsentanter.
“At sende soldater til Ukraine, vurderer vi ikke, vil hjælpe i Ukraine,” sagde den tyske ambassadør Pascal Hector og afviste at bakke op om den franske linje.
“Vi er enige om målet: Frihed og fred til ukrainerne. Vi er enige om, at Europa skal opnå strategisk tvetydighed og at afskrækkelse er et nødvendigt modsvar til Putin. Men vi er uenige om skalaen og midlerne for afskrækkelse,” uddyber han.
Ambassadør: Det vil jeg ikke spekulere i
Efter debatten fangede Altinget også Pascal Hector til et par spørgsmål:
Hvordan kan Europa opnå strategisk tvetydighed, hvis Tyskland på forhånd udelukker et taktisk træk såsom soldater på jorden i Ukraine?
“Vi har mange muligheder på bordet. Hvad der er vigtigt er at opretholde momentum og hjælpen til Ukraine. Der kommer flere muligheder på bordet hele tiden, såsom sanktioner mod valutaomveksling. Det, der er vigtigt, er at overbevise russerne om, at de ikke kan vinde den her krig.”
Europæerne er diverse. Det er vores styrke, at selvom et land melder noget ud, behøver det ikke at gå således
Pascal Hector
Tysklands ambassadør til Danmark
For at bruge den franske ambassadørs metafor: Er det nemmere for Putin at læse europæernes kort på hånden, hvis vi allerede har udelukket nogle taktiske muligheder?
“Europæerne er diverse. Det er vores styrke, at selvom ét land melder noget ud, behøver det ikke at gå sådan. Der er meget tvetydighed.”
Så er Tyskland villig til at revurdere sit standpunkt, hvis omstændighederne kræver det? Det har I for eksempel gjort i forhold til donation af kampvogne.
“Du nævner helt rigtigt, at vi er gået langt i vores støtte til Ukraine i takt med, at det har været nødvendigt. Det vil vi fortsætte med. Men jeg vil ikke spekulere i enkelte taktiske redskaber. Det er ikke det enkelte redskab, der er afgørende. Det er den samlede indsats, der skal være tilstrækkelig.”
Hvis det er nødvendigt at indsætte tropper på ukrainsk jord for at sikre en tilstrækkelig indsats, er Tyskland så klar til at revurdere sit standpunkt?
“Det er svært at svare på så hypotetisk et spørgsmål. Det vil jeg ikke begynde at spekulere i,” afslutter den tyske ambassadør.