Debat

Studerende: Det er en glidebane, når politikere vælger Folketinget frem for Europa-Parlamentet

Forudsætningen for at adressere de kriser, der omgiver os, er et velfungerende Europa-Parlament med engagerede politikere. Derfor er det trist, at mange danske politikere skifter Europa-Parlamentet ud med en plads i Folketinget, skriver Andreas Lohmann.

Europa-Parlamentet lovgiver på utroligt mange områder, som påvirker den hverdag og samfund, vi begår os i, samt den fremtid vi bevæger os mod. Det burde de fleste, som stiller op til Europa-Parlamentet vide, skriver Andreas Lohmann.
Europa-Parlamentet lovgiver på utroligt mange områder, som påvirker den hverdag og samfund, vi begår os i, samt den fremtid vi bevæger os mod. Det burde de fleste, som stiller op til Europa-Parlamentet vide, skriver Andreas Lohmann.Foto: Nikolai Linares/Philip Davali/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke noget nyt, at danske politikere skifter Europa-Parlamentet ud med en plads i Folketinget. Men det er udtryk for en trist tendens, som vi skal have vendt.

Seneste er denne tendens kommet til udtryk ved, at Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre samt Peter Kofod fra Dansk Folkeparti er blevet valgt til Folketinget.

Bergur Løkke Rasmussen fra Venstre træder ind i parlamentet i stedet for Søren Gade, mens en tidligere MEP'er Anders Vistisen tager over for Peter Kofod. Det mest pinlige ved det hele var at Venstre med nød og næppe undgik mandattab, da Kim Valentin blev sikker på, at han ville tage pladsen i Europa-Parlamentet. Han var i tvivl før valget.

De sidder på et mandat i en af de fineste demokratiske bedrifter i europæisk historie

Andreas Lohmann
Statskundskabsstuderende

Udover at tendensen er udtryk for en trist tilgang til det at være folkevalgt til et mandat i fem år, så illustrerer den også en utrolig trist og mangelfuld tilgang til europæisk politik, EU og vores rolle i Europa.

Derudover viser det en manglende forståelse for vigtigheden af EU for Danmark. I folketingsåret 2012-2013 var lidt over hver tredje lov, der blev vedtaget i folketinget påvirket af EU.

Ligeledes lovgiver Europa-Parlamentet på utroligt mange områder, som påvirker den hverdag og samfund, vi begår os i, samt den fremtid vi bevæger os mod. Det burde de fleste, som stiller op til Europa-Parlamentet vide.

Derfor er det trist, at så mange tidligere MEP'er vælger at signalere til den danske befolkning, at Europa-Parlamentet er mindre relevant end Folketinget ved at stille op til Folketinget og eventuelt blive valgt til det, selvom de er medlem af Europa-Parlamentet. Måske ved de det ikke selv, men de sidder på et mandat i en af de fineste demokratiske bedrifter i europæisk historie, Europa-Parlamentet.

Fremtiden kalder på mere EU

En yderligere problematik er, at de ved deres udtrædelse af Europa-Parlamentet signalerer til danskerne, at EU ikke er vigtigt i en tid, hvor EU er afgørende for både at løse energikrisen og støtte Ukrainernes frihedskamp.

EU bliver kun vigtigere for os europæere

Andreas Lohmann
Statskundskabsstuderende

Den netop afholdte folketingsvalgkamp har i særlig grad vist, hvor stor påvirkning denne signalering fra tidligere MEP'ere har haft.

Den europapolitiske debat har været ikkeeksisterende, selvom den verserende energikrise og tilhørende inflation, der flydte så meget i valgkampen, kun endegyldigt kan blive løst på EU niveau. At vi lige har afskaffet forsvarsforbeholdet, formåede endda heller ikke at løfte debatten.

Det er trist og forhåbentlig en tendens, som vi kan få vendt. For EU bliver kun vigtigere for os europæere. Lige nu er det energi, inflation og krig, men den verden vi europæere står overfor kalder på mere samarbejde.

Vi lever ikke længere i det internationale system, som skabte EU, men et hvor autoritære stater er villige til at invadere frie stater, og hvor techgiganter skal reguleres.

Vi befinder os i en tid, hvor vi europæere i langt højere grad skal tage vores egen fremtid i vores egen hænder. For eksempel skal vi selv opbygge en europæisk infrastruktur til produktionen af mikrochips og på en lang række andre punkter sikre vores suverænitet i en mere usikker verden.

Læs også

Derudover er der den vigtigste indsats af dem alle; kampen imod klimakrisen. Her står vi i Europa i en unik position, som en af de største udledere af drivhusgasser har vi et enormt ansvar, der kalder på at EU-medlemslandene, Kommissionen og Parlamentet i fællesskab viser resten af verden vejen ud af klimakrisen.

En af de primære forudsætninger for, at vi kan adressere disse kriser, er et velfungerende Europa-Parlament med engagerede politikere, der er dedikerede og har erfaring. Netop derfor er det så trist, at mange danske politikere skifter Europa-Parlamentet ud med en plads i Folketinget i en tid hvor EU er altafgørende for vores fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00