Taksøe: Danmark har brug for et stærkt Europa

UDREDNING: Det er i Danmarks interesse med et styrket Europa, og derfor bør Danmark også arbejde for fælles europæiske løsninger på Europas fremtidige udfordringer.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det europæiske marked har stor betydning for Danmark, og derfor er det i Danmarks interesse at sikre et stærkt Europa.

Sådan lød det fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen, da han mandag formiddag præsenterede sin udredning af dansk udenrigspolitik.

”Selvom Europas samlede vækst i verdensøkonomien er faldet, har nærmarkederne i Europa meget stor betydning for Danmark. Blandt de 15 største markeder for dansk eksport er 12 af dem i Europa,” siger Peter Taksøe-Jensen.

Peter Taksøe-Jensen blev i september 2015 udpeget af regeringen til at lede en udredning af dansk udenrigspolitik med henblik på at kunne komme med et bud på en ny kurs for udenrigspolitikken. Hans arbejde beror på input fra politikere, eksperter og interessenter samt inspiration fra andre lande. 

Læs også: Rapport: Sådan skal Danmarks udenrigspolitik være

En af hovedpointerne er, at Danmark skal fokusere sin udenrigspolitik der, hvor det kommer til at tjene Danmarks interesser bedst.

Her fremhæver Peter Taksøe-Jensen blandt andet, at Danmark skal fokusere sin udenrigspolitik på at sikre et stærkt og stabilt Europa.

”Der er derfor klart en dansk interesse i at opretholde grundpillerne i det indre marked i form af den fri bevægelighed,” siger han og tilføjer:

”Den bedste måde at gøre det på er at finde fælles europæiske løsninger.”

Europas udfordringer
Ifølge Peter Taksøe-Jensen står Europa overfor en række udfordringer.

”Zoomer vi så ind på Europa, så er der en lang række konkrete udfordringer. For det første står vi over for et skærpet sikkerhedspolitisk landskab med Rusland uden for den europæiske sikkerhedsorden. Det samarbejdsvindue, der har åbnet sig efter den kolde krig, har lukket sig igen,” siger han.

Dertil kommer konflikter og fattigdom i Mellemøsten og Afrika, der får flygtninge og immigranter til at søge mod Europa. Lige nu oplever verden det største flygtninge- og immigranttryk siden Anden Verdenskrig, lyder det fra Taksøe-Jensen.

Han tilføjer, at der om følge af befolkningsvækst i Afrika i 2030 vil være 400 millioner flere afrikanere, der skal have job, adgang til vand og andre ressourcer.

Det verdensbillede kommer til at presse Europa og Danmark.

”Vi har allerede set, hvordan den økonomiske krise og flygtninge- og migrationskrisen har sat EU og det europæiske samarbejde under pres. Rusland tester på mange måder også det interne sammenhold i EU. Og vi ser en stigende nationalisme i flere lande,” siger Peter Taksøe-Jensen.

Behov for fælles løsninger
Dog ser det ikke helt sort ud for Europa. Et lyspunkt er blandt andet erkendelsen af ”Europas udfordringer er noget som ingen lande kan løse alene".

”Der er taget skridt til at håndtere flygtninge- og migrationskrisen, og EU's fælles linje over for Rusland er blevet opretholdt,” siger Peter Taksøe-Jensen.

Danmark har ligesom andre lande i Europa truffet nationale beslutninger for at komme flygtningeproblemet til livs. Blandt andet har man indført midlertidig grænsekontrol.

Men det er ikke vejen frem, hvis man spørger Taksøe-Jensen:

”Jeg synes ikke, at grænsekontrol er noget, som på nogen måde fremmer Danmarks interesse,” siger han.

Danmark har også valgt ikke at deltage i en fælles europæisk kvotefordeling af flygtninge. Her mener Peter Taksøe-Jensen, at man må indrette sig efter befolkningen og henviser til nej'et i forbindelse med afstemningen om retsforbeholdet i december sidste år.

Han lægger dog ikke skjul på, at forbeholdet kan have sine konsekvenser i arbejdet for at finde løsninger.

”Det er med til at handicappe vores muligheder for at komme med bæredygtige løsninger,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Taksøe-Jensen

Ambassadør, Tokyo, Japan
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00