Tidligere dansk EU-chef: Regeringerne har ikke rustet Europa godt nok til fælles kamp mod smitsomme sygdomme

MANGLENDE BEREDSKAB: Den Europæiske Union er bedre til at reagere på epidemier blandt svin end blandt mennesker, siger tidligere EU-generaldirektør og WHO-rådgiver Claus Haugaard Sørensen. Han advarer om, at EU’s center for sygdomsbekæmpelse (ECDC) mangler kapacitet til at håndtere kriser som covid-19.

Belgisk Røde Kors gør klar til at modtage patienter med coronavirus i et telt foran Erasmus-hospitalet i Bruxelles.
Belgisk Røde Kors gør klar til at modtage patienter med coronavirus i et telt foran Erasmus-hospitalet i Bruxelles.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Der foregår ganske meget frivilligt, men der er ikke den samme rygrad og den samme regelbundne forpligtigelse til at samarbejde, som vi kender fra andre områder.

Claus Haugaard Sørensen
Tidligere generaldirektør, EU-Kommissionen

BRUXELLES: Når Europas stats- og regeringsledere torsdag eftermiddag afholder endnu et krisetopmøde via videokonference af frygt for selv at blive smittet, kunne de for eksempel studere disse ord i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen:

”Vi er på ingen måde fuldt forberedt på epidemier af store smitsomme sygdomme og andre alvorlige sundhedstrusler, som kræver en hurtig og koordineret reaktion.”

Betragtningen virker indlysende i disse dage, hvor flere hundrede millioner mennesker er lukket inde i deres hjem på grund af en virus, der foreløbig har smittet over 200.000 europæere og kostet snart 12.000 livet alene her i Europa. Men citatet er næsten 18 år gammelt.

Dokumentation

EU OG FOLKESUNDHEDEN

Uddrag fra artikel 168 i Lissabontraktaten: 

"Der skal sikres et højt sundhedsbeskyttelsesniveau ved fastlæggelsen og gennemførelsen af alle Unionens politikker og aktiviteter."

"Unionens indsats, der skal være et supplement til de nationale politikker, skal være
rettet mod at forbedre folkesundheden og forebygge sygdomme hos mennesker
samt imødegå forhold, der kan indebære risiko for den fysiske og mentale sundhed."

"Indsatsen skal omfatte bekæmpelse af de største trusler mod sundheden ved at
fremme forskning i deres årsager, spredning og forebyggelse samt sundhedsoplysning og -uddannelse, samt overvågning af alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, varsling i tilfælde af sådanne trusler og bekæmpelse heraf."


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00