Debat

Tilbage til en sort landbrugspolitik

DEBAT: Vedtages landbrugsudvalgets forslag til reform af EU’s landbrugspolitik, bliver miljø- og klimaindsatsen frivillig og øger bureaukratiet.
Foto: www.christels.dk
Cand.ling.merc. studerende i Engelsk og Europæiske studier ved Copenhagen Business School i København. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for portalerne EU og Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle de tiltag, som blandt andet forhenværende landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, fik kæmpet igennem, bliver rullet langt tilbage, hvis Europa-Parlamentets landbrugsudvalg får magt, som flertallet har agt. Med andre ord: Det europæiske landbrug fortsætter med at være et forurenende, bureaukratisk og ufatteligt dyrt monster. 

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta

Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Af Christel Schaldemose (S) 
Medlem af Europa-Parlamentet

I denne uge stemmer vi i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg om den store reform af landbrugspolitikken. 7500 ændringsforslag er kogt ned til 200 kompromiser. Men ak og ve. Kompromiserne er på grænsen til det katastrofale. Alt trækker i den forkerte retning. Den store konservative gruppe, EPP, er kulsorte. Lidt firkantet sagt, vil de have masser af støttekroner uden bindinger.

Vores socialdemokratiske forhandler, Capoulas Santos - forhenværende portugisisk landbrugsminister - mener, det er bedre at indgå en aftale med EPP for at få dem til at støtte nogle stærkt udvandede "grønningstiltag".

Bureaukratiet øges
Jeg er helt uenig med min partifælle. Det vil være langt bedre at støtte EU-Kommissionens udspil end de 200 kompromiser. Hvorfor? Fordi kompromiserne betyder, at der ikke reelt kommer nye grønne tiltag. Med forslagene bliver miljø- og klimaindsatsen frivillig. Det står i skærende kontrast til EU-Kommissionens forslag, som lægger op til et minimumskrav om syv procent økologiske fokusområder. Den koblede støtte vender desværre også tilbage.

Det betyder, at støtten bliver koblet til flere typer af afgrøder og kød. Udviklingen har ellers de seneste mange år gået i retning af at afkoble støtte fra konkrete produkter. Bureaukratiet, der ellers er ganske omfattende, vil blive endnu større. Særlige ordninger for små landmænd og for yngre landmænd bliver foreslået.

Det samme gør en række ordninger, som skal bestemmes nationalt - herunder blandt andet det at definere, hvem der ikke skal kunne få støtte: lufthavne, golfklubber med mere. Det sidste kan være fornuftigt, da alternativet er "ingen begrænsninger". Men det er trist, at vi på EU-plan ikke kan blive enige om en minimumsliste for, hvem der ikke skal have støtte.

Fischer Boels tiltag rulles tilbage
Sådan kunne jeg blive ved. Alle de tiltag, som blandt andet forhenværende landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, fik kæmpet igennem, bliver rullet langt tilbage, hvis Europa-Parlamentets landbrugsudvalg får magt, som flertallet har agt. Med andre ord: Det europæiske landbrug fortsætter med at være et forurenende, bureaukratisk og ufatteligt dyrt monster. Vi er milevidt fra det miljø-hensynstagende, naturbeskyttende og konkurrencedygtige landbrug, som er min vision for EU's landbrug.

Sidste ord er dog ikke sagt eller skrevet i denne sag. Vi er et stort mindretal i den socialdemokratiske parlamentsgruppe, der vil fremsætte ændringsforslag til reformen, når den bliver behandlet i Europa-Parlamentets plenum. Jeg er ikke optimist, men måske kan vi fjerne nogle af katastroferne. Et forsøg skal i hvert fald gøres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

0:000:00