Ukraine har taget de europæiske syvmilestøvler på, men kan EU følge med?

Ukraines europæiske drøm om et hurtigt EU-medlemskab har det svært i mødet med virkeligheden. Men måske burde landene ikke være så afvisende, når det kommer til at starte optagelsesforhandlinger, mener ekspert.

Ukrainerne er ikke bange for at bede EU-landene om det, de vil have. Her demonstrerer de for mere militær støtte i EU's hovedkvarter tidligere på måneden. Men det er ikke det eneste, de gerne vil bede europæerne om.
Ukrainerne er ikke bange for at bede EU-landene om det, de vil have. Her demonstrerer de for mere militær støtte i EU's hovedkvarter tidligere på måneden. Men det er ikke det eneste, de gerne vil bede europæerne om.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”For os er det et spørgsmål om at have lys for enden af tunnelen. At vide, at der er en fremtid, og at vi rent faktisk kan bygge den fremtid, sådan som vi ønsker det, og som vi har kæmpet for siden 2014.”

Ivanna Klympush-Tsintsadze sidder i et morgen-tv-studie i Stockholm. Hun er på anden uge af sin europæiske rundtur forud for en række vigtige EU-møder i Kyiv torsdag og fredag. I sidste uge lobbyede hun i Bruxelles både Nato og Europa-Parlamentet. Nu er det samlingen af nationale parlamenters europaudvalg, hun har i kikkerten, når deres formænd mødes i den svenske hovedstad. Også her vil hun holde sin salgstale for sit lands hurtige optagelse i både EU og Nato.

”VI vil bruge muligheden for at tale bilateralt med kolleger fra andre lande for at se, om vi kan få afmonteret nogle af deres bekymringer,” siger formanden for det ukrainske parlaments udvalg for Ukraines integration i EU til de svenske seere.

0:000:00