Topteknokraten: Catherine Day - and Night

PORTRÆT: Med en kombination af 80-timers-arbejdsuger, 30 års erfaring og en personlighed, der er lige så stærk som hendes faglighed, er Catherine Day blevet et af EU’s mest magtfulde mennesker. Vi tegner et portræt af Kommissionens berygtede generalsekretær.
Flere ansatte i EU-kommissionen tegner et billede af en magtfuld og arbejdsom person, når de skal beskrive Catherine Day, generalsekretær i EU-Kommissionen.
Flere ansatte i EU-kommissionen tegner et billede af en magtfuld og arbejdsom person, når de skal beskrive Catherine Day, generalsekretær i EU-Kommissionen.Foto: EU-Kommissionen
Michelle Arrouas

Hver søndag ligger de ellers travle gader omkring EU-bygningerne i Bruxelles øde hen. De gulvtæppeklædte gange runger af tavshed, det uendelige og øredøvende byggeri på Det Europæiske Råds nye bygning ligger endelig stille, og hele bydelen er som bedøvet i den dybe søvn, der rammer EU-kvarteret fredag eftermiddag og først slipper igen mandag morgen.

Men ét sted kan man være sikker på at finde aktivitet. På 13. etage i Europa-Kommissionens Berlaymont-bygning sidder Catherine Day, Kommissionens generalsekretær, søndag efter søndag. Hun er tilbage efter sin ene ugentlige fridag og er ved at tage hul på en arbejdsuge, der som regel er tættere på 80 end 70 timer.

"Hun er en arbejdskvinde, der arbejder mindst seks dage om ugen, som regel 12-14 timer om dagen, og det gør, at hun meget ofte er på forkant og ved mere end mange. Hun arbejder igennem. Det ved alle," fortæller en kilde i Kommissionen, der ønsker at være anonym.

En anden ansat i Kommissionen fortæller samme historie.

Fakta
Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i EU.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt kommissærer, europaparlamentarikere og EU's embedsmænd.

Læs blandt andet:

Danske kommissærers magt på rutsjetur
Hedder Danmarks næste kommissær Fogh eller Thorning?
Danmarks mest magtfulde parlamentariker
Patentdomstol giver mere EU
Portræt af EU-Kommissionens berygtede generalsekretær
Kronik af Anders Fogh Rasmussen: Stærkt Europa kræver stærkt militær

Hent magasinet her

"Folk arbejder generelt utroligt meget, men det der med systematisk at afsætte hele sin søndag til at arbejde, altid, det er ikke så sædvanligt. Det siges, at den nemmeste måde at træffe hende på, hvis man vil vende et eller andet med hende, er at kigge forbi hendes kontor om søndagen, for der sidder hun der hele dagen," siger den kommissionsansatte.

Han fortæller, at de mange lange dage på kontoret, der ofte først slutter, efter mørket har sænket sig over Bruxelles, har givet Catherine Day et oplagt tilnavn:

"Hun er kendt som Catherine Day and Night, fordi hun altid arbejder så meget," fortæller han om et af EU's mest magtfulde mennesker.

Tre nøgleegenskaber
Det er ikke kun, fordi Catherine Day er en arbejdshest, at EU-embedsmændene vurderer, at hun er den generaldirektør i Kommissionen, der har mest magt.

Det er heller ikke, fordi hun har kontor på samme etage som kommissionsformanden Barroso i Berlaymont-bygningen, hvor kommissærerne og embedsmændene får tildelt kontorer på etagerne, alt efter hvor betydningsfulde de er. De mest magtfulde har kontorer på de øverste etager, de mindst magtfulde på de laveste.

Det er ikke engang kun, fordi hendes stilling som generalsekretær af natur er en af de mest magtfulde embedsmandsposter i EU.

Ifølge flere kilder skyldes Catherine Days magt en kombination af tre ting: Hun er ikke bange for at bruge og øge sin magt. Hun er nede i en imponerende detaljegrad på stort set alle ressortområder. Og hun er berygtet for at være en leder, der er så stærk, at det grænser til det jordende.

Har gjort embedet magtfuldt
Catherine Day, der kommer fra Irland, har arbejdet i Bruxelles, siden hun som 24-årig kom gennem concours-eksamens smalle nåleøje. I 2002 blev hun som 47-årig generaldirektør for miljø. I dag er hun i slutningen af 50'erne, hun har boet og arbejdet i Bruxelles i mere end tre årtier, og siden 2005 har hun siddet på den magtfulde stilling som generalsekretær for Kommissionen.

Meget af hendes magt kommer af jobbeskrivelsen som den højest placerede embedsmand i Kommissionen. Men kilder i Kommissionen vurderer, at hun er den mest magtfulde generalsekretær nogensinde, og det skyldes ikke kun, at Kommissionen er blevet mere magtfuld:

"Hun har i højere grad end en del tidligere generalsekretærer været villig til at bruge sin magt til det yderste. Når det kommer til, hvor magtfuld man er i et embedsapparat, handler det ofte lige så meget om, hvor langt man trækker de beføjelser, man har, som hvilke beføjelser man har til at starte med," siger en kilde blandt Kommissionens medarbejdere.

Ligesom flere andre kilder og EU-eksperter peger han på en afgørende beføjelse, der gør hende mere magtfuld end sine kollegaer: Hendes betydelige kontrol over Kommissionens årlige arbejdsprogram. Days sekretariat er inde over, når der prioriteres i de forslag, andre dele af systemet vil have på dagsordenen. Og ikke alt kommer igennem nåleøjet.

EU-eksperten Caroline Howard Grøn, der forsker i Europa-Kommissionen og EU's institutionelle dynamikker ved Københavns Universitet, bakker op om den vurdering.

"Det er klart, at der ligger en enorm stor magt i al bestemme, hvilke ting der kommer på dagsordenen, og hvornår de skal på både i forhold til de løbende møder, men også i forhold til det samlede arbejdsprogram. Dermed er hun jo med til at bestemme, hvilke mål Kommissionen arbejder hen imod. Hendes magt ligger i høj grad i, at det er hende, der hjælper Kommissionens formand med at holde trådene sammen på Kommissionens arbejde," siger EU-eksperten, som peger på et andet tegn på Days indflydelse.

"Hun har været med til at styrke generalsekretariatet omkring sig. Det handler dels om, at hun har insisteret på at spille en aktiv rolle, men også at hun sidder under Barroso, der sammenlignet med tidligere kommissionsformænd spiller en større rolle - udefra er han måske ikke så stærk, men indadtil er han mere styrende end sine forgængere," siger hun.

Imponerende indsigt i detaljer
En anden hyppig forklaring på Catherine Days magt er, at hun formår at sætte sig ind i en enorm stofmængde og er med til at præge beslutninger overalt i Kommissionen.

"Hun er i en helt usædvanlig grad involveret i alle detaljer i næsten alle processer og på tværs af alt, hvad der foregår. Hun sidder med i kollegiet, som er Kommissionens ugentlige møde, hun sidder med i næsten alle udvalg, der beslutter, hvem der bliver ansat i Kommissionen, og man oplever hele tiden, at hun er aktivt inde og præge processor og konkrete beslutninger," fortæller en ansat i Kommissionen.

Catherine Day er kendt for at kunne sætte sig ind i store stofmængder på imponerende kort tid, selv når man tager hendes mange dygtige ansatte i betragtning.

"Hun har en koordinerende enhed, hvor alt skal forbi, og fordi hun arbejder hele tiden og sætter sig ind i så mange detaljer, kan hun sætte sig meget tungt på dagsordenen," fortæller han.

Berygtet for at jorde
Ifølge flere kilder handler hendes store magt også om, at hun ikke er bange for at sætte sig i respekt blandt Kommissionens ansatte.

"Hun er villig til at bruge sin position i højere grad end andre, og hun er forholdsvis berygtet for at være meget intelligent og meget, meget stærk. Der er nogle, der vil sige, at hun er en jordende type," fortæller en ansat i Kommissionen.

Han har siddet til flere møder med hende og fortæller, at hun ikke er bange for at sige sin mening ligeud, og at det ofte får andre til at afstemme deres.

"Hun kan være strid i tonen, til tider endda ydmygende, og det er der mange, der gerne vil undgå. Derfor prøver folk ofte på forhånd at bøje lidt af efter, hvad hun gerne vil, og det ligger der jo en kæmpe magt i," siger han.

Derudover er hun kendt for ikke at glemme, hvis hun bliver sagt imod på et møde, fortæller han:

"Der kan komme problemer på et senere tidspunkt, hvis man går imod hende. Folk ved, at hun har en enormt god hukommelse, og man vil meget nødigt komme hende på tværs," fortæller han.

En anden kilde i Kommissionen fortæller, at respekten omkring Catherine Day er stor blandt Kommissionens ansatte.

"Man kan kalde det frygt eller respekt, men det er jo først og fremmest et udtryk for, at hun er meget dygtig til sit arbejde. Man skal passe på med at tegne et billede af hende som en vanvittig heks, for det er slet ikke sådan, at man går bævende på arbejde af frygt for, hvad hun har fundet på. Men det er helt klart, at der er en udbredt forståelse af, at man ikke lægger sig ud med hende, og man tager ikke ordet til et møde med hende uden at have tænkt sig meget grundigt om, især ikke hvis man går hende imod," fortæller han.

Ifølge Caroline Howard Grøn er det ikke kun i Bruxelles, der er ærefrygt for den magtfulde generalsekretær. Også i EU-landenes ministerier er der respekt for Catherine Day.

"Folk bevæger sig jo meget frem og tilbage mellem Bruxelles og medlemslandenes ministerier, og de tager jo fortællingen om Catherine Day med sig. Jeg er helt sikker på, at hvis du spørger i for eksempel Udenrigsministeriet, så ved folk godt, at Catherine Day ikke er til at spøge med," siger hun.

Forståelse for magt er intuitiv
På trods af at respekten for Catherine Day kan være så stor, at den ligner frygt, er der i Bruxelles en udbredt anerkendelse af den irske arbejdshests præstationer. Det fortæller en kilde, der arbejder i Kommissionen.

"Catherine Day har forståelse for magt, og hvordan man udøver den. Hun har et usædvanligt intellekt, hun tør træffe upopulære beslutninger, og hun arbejder mere end de fleste. Det, der giver genlyd alle steder, er, at der er meget stor respekt om hende, både når det gælder hendes faglighed, men også hendes magt og hendes intellekt," siger han.

Altinget.dk har talt med flere kilder i forbindelse med denne artikel, som kun har ønsket at udtale sig anonymt.

Artiklen er bragt første gang i Altinget | Magt. Du kan læse magasinet gratis her. 

Dokumentation

DAY UNDER PRES

Catherine Day er kommet i modvind i Europa-Parlamentet på grund af sin rolle i Dalli-sagen.

John Dalli, Maltas kommissær, måtte i 2012 træde tilbage, efter han blev mødt af beskyldninger om korruption. Beskyldningerne kom fra det svenske tobaksselskab Swedish Match, der var blevet kontaktet af en maltesisk politiker, der tilbød tobaksselskabet at få løsnet EU's kommende forbud mod snus i det nye EU-tobaksdirektiv, hvis de til gengæld gav ham en økonomisk fordel. Ifølge politikeren kunne han påvirke John Dalli.

Swedish Match kontaktede Catherine Day med oplysningerne, og hun sendte dem videre til EU's antikorruptionskontor OLAF, men da Europa-Parlamentet i 2013 bad om oplysninger og dokumenter om sagen, tilbageholdt Kommissionen mailudvekslingen mellem Swedish Match og Day.

Det fik John Dalli til at hævde, at hele korruptionssagen var "baseret på en løgn", og at han var et offer for en skjult aftale mellem tobaksindustrien og politiske kræfter i Bruxelles.

Catherine Day er indkaldt til høring i Europa-Parlamentet om sagen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00