Tysk og fransk ambassadør: EU er vores bedste redskab til at præge verden

DEBAT: EU er ikke en indskrænkning af den nationale suverænitet, men derimod en forstærkning, mener den tyske og franske ambassadør i Danmark. For EU er vores stærkeste redskab til at fremme vores fælles europæiske interesser i den store verden. 

Af Andreas Meitzner og Francois Zimeray
Hhv. tysk og fransk ambassadør i Danmark

22. januar er en meget særlig dag for Frankrig og Tyskland. På denne dag for 55 år siden satte den franske præsident Charles De Gaulle og den tyske forbundskansler Konrad Adenauer deres underskrifter på den såkaldte Élysée-traktat.

Uden at overdrive er der tale om traktaten, der lægger til grund for efterkrigstidens fransk-tyske samarbejde – og venskab – som stadig er i hjertet af det nuværende europæiske projekt.

Traktaten, som med nutidige øjne blot fremstår som fakta, var udtryk for håb tilbage i 1963. Det er i denne sammenhæng, at præsident Emmanuel Macron og forbundskansler Angela Merkel forpligter sig til at tage forholdet mellem vores to lande endnu et skridt videre ved at underskrive en fornyet Élysée-traktat, som styrker båndet mellem Frankrig og Tyskland endnu mere, og som understreger vores fælles ambition for EU’s fremtid.

For Frankrig og Tyskland udgør det europæiske samarbejde meget mere end blot en mulighed. Det er afgørende for vores eksistens og vores fælles fremtid.

EU er vores bedste redskab
Pragmatisk set er EU også det bedste redskab, vi råder over, til at fremme vores fælles europæiske værdier og interesser i den store verden. En verden, der er blevet betydelig mindre sikker og mere uforudsigelig, end vi regnede med for blot nogle år siden.

I internationale anliggender kan vi ikke længere blot være tilskuere. Vi er nødt til at indse, at vi som europæere enten kan forsøge at være med til at sætte vores præg på verden eller vælge blot selv at blive præget af verden omkring os.

Vi er derfor nødt til at gentænke vores opfattelse af suverænitet. Frankrig og Tyskland er af den overbevisning, at EU ikke indskrænker vores nationale suverænitet. Tværtimod, det forstærker den. Til sammen er vi over 500 millioner indbyggere i EU, og vi udgør klart verdens største økonomi. Størrelse betyder noget i den globaliserede verden! Sammenlignet med Kina, Indien, Rusland eller USA er alle medlemslande i EU små – selv Frankrig og Tyskland!

Selvfølgelig skal EU være baseret på vores fælles værdier, have fokus på konkrete prioriteter og være fuldt ud effektiv og demokratisk.

Selvom vi mener, at meget er blevet opnået over de senere år, for eksempel på områder som sikkerhed, migration og økonomi, er vi fuldt ud bevidste om kritikken og bekymringerne. Vi er nødt til at tage dem alvorligt og italesætte det tydeligere og bedre, forhåbentlig gennem en intensiveret dialog med EU-borgerne om deres håb og forventninger, lige som præsident Emmanuel Macron har foreslået det.

Den europæiske integration er ikke et mål i sig selv, men et middel. Et middel til at løse problemer, som ingen medlemslande kan løse alene. Et middel til at skabe synergi mellem landene til fordel for borgerne. Og ikke mindst et middel til at sikre fred, frihed og velstand for de kommende generationer.

Nyt momentum
Frankrig og Tyskland er derfor fast besluttet på at skabe et nyt momentum for EU. På grund af regeringsdannelsesprocessen i Tyskland kan vi endnu ikke gå i detaljer, men en ting er sikker: Frankrig og Tyskland deler den politiske vilje til at skabe en ny dynamik i det europæiske projekt.

Tyskland og Frankrig står sammen om denne stærke fælles målsætning. Denne fransk-tyske fremdrift vil selvfølgelig være åben for alle vores europæiske partnere.

Vi ønsker, at de aktivt deltager i at præge et europæisk projekt, som EU’s indbyggere kan omfavne, ikke mindst Danmark, som er en stor kilde til inspiration på talrige områder fra innovation til grøn vækst og ligestilling. Et projekt, som de kan omfavne og støtte, fordi det gør en forskel og sikrer dem og deres børn en bedre fremtid.

Vi håber, at 2018 ikke bare bliver et særligt år for Frankrig og Tyskland, men også en ny begyndelse for EU’s fremtid.

Forrige artikel L&F: Så er jagtsæsonen gået ind – skyd på landbruget L&F: Så er jagtsæsonen gået ind – skyd på landbruget Næste artikel S-politiker: Løkkegaard fører symbolpolitisk kamp om børnechecken S-politiker: Løkkegaard fører symbolpolitisk kamp om børnechecken