Udlandsstuderende frygter optjeningskrav til SU

UDLANDSOPHOLD: DF’s forslag om et optjeningsprincip for SU er ikke tænkt ordentligt igennem, mener Danish Students Abroad. De ønsker også nemmere meritoverførsel – og møder politisk opbakning.

"Det er helt gak, at man skal kunne dokumentere
engelskkundskaber på et vist niveau, når man kommer med en eksamen
fra Oxford," siger Mette Reissmann, der ønsker nemmere vilkår for danske studerende, der vender hjem efter ophold i udlandet.
"Det er helt gak, at man skal kunne dokumentere engelskkundskaber på et vist niveau, når man kommer med en eksamen fra Oxford," siger Mette Reissmann, der ønsker nemmere vilkår for danske studerende, der vender hjem efter ophold i udlandet.Foto: /ritzau/Kristian Buus
Kasper Kaasgaard

Når organisationen Danish Students Abroad kigger på den politiske kalender, bekymrer særligt et element: Dansk Folkepartis forslag om at indføre et optjeningsprincip for adgangen til SU.

Forslaget, der er kommet forud for forhandlingerne om næste års finanslov, lyder på, at man skal have boet i Danmark syv ud af de forgangne otte år for at have ret til SU og en række andre ydelser.

Det vil ifølge Danish Students Abroad (DSA), der rådgiver om studier i udlandet og varetager interesser for danske studerende, der vælger det, kunne få katastrofale konsekvenser.

Dokumentation

Uddannelses- og Forskningsudvalget har stillet tre spørgsmål til minister Søren Pind (V) som opfølgning på mødet med Danish Students Abroad.

Alm. del spm. 12:
Vil ministeren kommentere det fremsendte notat fra Danish Students Abroad, jf. UFU, alm. del, bilag 7 herunder hvad ministerens holdning er til de fire beskrevne udfordringer 1) SU-optjeningsprincippet må ikke have utilsigtede konsekvenser for danske studerende, 2) det skal være lettere for danske studerende at vende hjem – udfordringer med retskravet, 3) universiteter skal gøre det enkelt og let at komme på udveksling, 4) manglende rådgivning om udlandsstudier på gymnasial niveau?

Alm. del spm. 13:
Hvilke EU-retlige forhindringer er der for at friholde danske studerende for SU-optjeningsprincippet, så danske studerende, der studerer i udlandet mere end ét år, ikke rammes?

Alm. del spm. 14:
Er der en internationaliseringsstrategi på vej på Uddannelses- og Forskningsministeriets område, og hvornår forventes den i så fald færdig?

Der er endnu ikke kommet svar fra ministeren på spørgsmålene.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00