Ugens EU-podcast: Hvor går grænsen for Danmark og for Europa?

PARLAMENTET#92: Danmark skal lukke grænsen for asylsøgere, uanset hvad FN og EU mener, siger DF’s Peter Kofod i ugens podcast. Lyt med, når Altingets eksperter analyserer alt fra ny migrantkrise til klimalov og coronavirus i EU’s institutioner.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU's andre topchefer overfløj i tirsdags den pressede græsk-tyrkiske grænse sammen med Grækenlands regeringschef, Kyriakos Mitsotakis.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU's andre topchefer overfløj i tirsdags den pressede græsk-tyrkiske grænse sammen med Grækenlands regeringschef, Kyriakos Mitsotakis.Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

”Det bør altid være sådan, at hvis der er en meget stor flygtningestrøm på vej igennem, så tænker man på sit land og sit hjem først. Siden da må man tænke på alt mulig andet.”

Sådan siger Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast.

Europa har ikke været i stand til at håndtere migrationskrisen. Jeg håber, at denne krise vil få alle til at vågne op og tage deres ansvar.

Kyriakos Mitsotakis
Grækenlands regeringsleder

”Min tillid til, at Folketinget og regeringen rent faktisk kan gøre noget, der har effekt for Danmark, er tårnhøj. Min tillid til EU-systemets mulighed for at gøre noget som helst, er ikkeeksisterende,” siger han.

Dansk Folkeparti presser på for, at regeringen skal være parat til at afvise asylsøgere ved den dansk-tyske grænse, hvis en ny migrantkrise bryder ud i Europa. Og så er det i øvrigt ligegyldigt, om det skulle være i strid med EU’s regler eller FN’s konventioner, mener Peter Kofod.

Den danske debat afspejler de svære spørgsmål, der rejser sig for hele det europæiske samarbejde, efter at Tyrkiets præsident i weekenden erklærede sig uvillig til at fortsætte den fire år gamle aftale med EU om at bremse strømmen af flygtninge og indvandrere og beholde dem i tyrkiske lejre.

I denne uge rejste Den Europæiske Unions topchefer ud til Grækenlands nordøstlige landegrænse med Tyrkiet, hvor mange tusinde mennesker er stimlet sammen i håbet om at komme igennem til Europa. EU’s chefer mødte Grækenlands regeringsleder, Kyriakos Mitsotakis, som advarede dem om situationens alvor.

”Lad os være ærlige: Europa har ikke været i stand til at håndtere migrationskrisen. Jeg håber, at denne krise vil få alle til at vågne op og tage deres ansvar,” sagde Mitsotakis.

Risikoen for en ny flygtningekrise bliver analyseret af podcastvært Thomas Lauritzen sammen med Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, der vender stærkt tilbage efter sin orlov.

Albrechtsen & Lauritzen tager også fat i EU’s forholdsregler i forbindelse med coronavirus, og de diskuterer denne uges åbning af nye forhandlinger om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien.

Og så kan du høre, hvorfor den unge svenske miljøaktivist Greta Thunberg sagde sådan her, da hun de seneste par dage besøgte de europæiske institutioner:

”Når der er gået ild i dit hus, så venter du jo ikke et par år mere med at slukke branden.”

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Greta Thunberg

Klimaaktivist
student

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00