Ugens EU-podcast: Pamela Anderson vil være livredder i Europas grønne forår

PARLAMENTET#59: Hvad har 1990’ernes Baywatch-stjerne at gøre med Grækenlands tidligere finansminister og Rasmus Nordqvist fra Alternativet? Hør det i podcasten, hvor vi også taler om ophavsret, skattely, sommertid og Theresa Mays dødskamp i britisk politik.

Skuespilleren Pamela Anderson støtter rødgrøn politisk bevægelse i Europa.
Skuespilleren Pamela Anderson støtter rødgrøn politisk bevægelse i Europa.Foto: Joel Ryan/AP/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Mens briterne sejler videre mod et uvist Brexit, begynder valgkampen op til europaparlamentsvalget 26. maj at varme op i alle mulige afskygninger.

En af de mere utraditionelle er bevægelsen DiEM25, som i denne uge mødtes med en række små rødgrønne partier fra forskellige EU-lande for at lancere et samarbejde op til valget under overskriften ’European Spring’.

Indtil videre fylder bevægelsen meget lidt i Europas politiske landskab – men den får støtte fra forskellige uventede sider, blandt andet fra den amerikansk-canadiske skuespiller Pamela Anderson, der var med på scenen forleden dag. Det kan du høre om i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

En af grundlæggerne af DiEM25 er Grækenlands tidligere, kontroversielle finansminister, Yanis Varoufakis. Han ønsker at gøre op med både nationalisterne og de liberale EU-entusiaster for at skabe et styrket, men mere socialt og grønt samarbejde.

Det samme vil det danske parti Alternativets spidskandidat ved valget, Rasmus Nordqvist, som også var med ved præsentationen af ’European Spring’ forleden.

”Vi kan se to strømninger lige nu: Der er den national-protektionistiske strømning, og så er der the establishment i EU, som bare siger, at vi skal køre videre, som vi gør. Der kommer vi ind og siger: Vi skal have et tættere, stærkere samarbejde, men ikke på den måde, det fungerer i dag. Vi bliver nødt til at forny den folkelige kontrakt,” siger Nordqvist i podcasten.

I udsendelsen gør podcastvært Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen også status over dramaet om Brexit i det britiske parlament, hvor premierminister Theresa May i denne uge lovede at gå af, hvis hun får sin aftale om Storbritanniens udmeldelse vedtaget.

Men ændrer det noget? Her på dagen, hvor briterne egentlig skulle have forladt EU – fredag 29. marts – er det stadig usikkert, hvornår og hvordan Brexit kommer til at foregå. I mellemtiden har foreløbig op mod seks millioner briter meldt sig i en underskriftsindsamling, der beder politikerne om helt at aflyse Storbritanniens exit.

Mens briterne kæmper videre med sig selv og hinanden, har Europa-Parlamentet i Strasbourg haft travlt med at vedtage så mange ting som muligt, før valgkampen lukker parlamentet ned om få uger.

I denne uge vedtog parlamentarikerne blandt andet et kontroversielt direktiv om ophavsret på internettet, en ny sortliste for skattely i Europa og et bud på løsning af den lidt forvirrende diskussion om sommertid og vintertid.

Vi taget fat i det hele i ugens podcast, her hvor marts måned lakker mod enden, og foråret begynder at kigge frem.

 

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00