Ungarn sår tvivl om euro-tilslutning

EURO-SKEPSIS: Ungarn stiller som det første "nye" EU-land spørgsmål til landets fremtidige medlemskab af eurozonen. Udmeldingen bekræfter en EU-skeptisk tendens hos regeringen i EU's nuværende formandsland.
Ungarns premierminister Viktor Orban.
Ungarns premierminister Viktor Orban.
Fakta
Euro-plus-pagten indebærer tættere økonomisk samarbejde og koordination mellem landene, der tilslutter sig. Målet med pagten er dels at forbedre EU's konkurrenceevne i et globalt perspektiv, dels at etablere en permanent krisefond til at hjælpe lande, der som Grækenland, Irland og senest Portugal har brug for økonomisk støtte fra EU.

Euro-plus-pagten har fået sit navn, idet den foruden euro-landene rummer mulighed for EU-landene uden for euro-zonen at tilslutte sig. Indtil videre har seks ud af de ti EU-lande, der endnu ikke har indført euroen, herunder Danmark, tilsluttet sig pagten. Sverige, Storbritannien, Tjekkiet og Ungarn har derimod valgt at stå uden for det tættere økonomiske samarbejde.

Ungarn vil tidligst indtræde i euro-zonen i år 2020. Det siger Viktor Orban, premierminister for landet, der frem til juni har formandskabet for EU.

Udmeldingen kommer, efter det stod klart, at Ungarn ikke vil tilslutte sig den såkaldte euro-plus-pagt, der blev vedtaget på et topmøde i Bruxelles den 25. marts i år.

Viktor Orban begrunder modstanden mod euro-plus-pagten med, at den ikke vil være til gavn for landets nuværende skattesystem, der er blandt Europas laveste, og at Ungarn vil sætte nationale hensyn over europæiske.

Efterfølgende har den ungarske regering indført en paragraf i forslaget til en forfatningsændring i landet, der slår fast, at landets nuværende valuta, Forinten, er "det eneste juridisk lovlige betalingsmiddel i Ungarn".

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00