Ungarns kommende EU-formandskab udfordres: Parlamentarikere vil ikke have Orbán ved rorpinden

Skal et land, der er under udredning for ikke at overholde EU's grundlæggende værdier, virkelig have lov til at stå i spidsen for EU’s Ministerråd? Europa-Parlamentet sætter nu spørgsmålet om Ungarns EU-formandskab næste år til afstemning – og får opbakning fra Tyskland.

Mange i Europa-Parlamentet har ikke den store fidus til, at Viktor Orbáns ungarske regering skal styre slagets gang i EU's Ministerråd, når landet er i karambolage med Unionens demokratiske spilleregler.
Mange i Europa-Parlamentet har ikke den store fidus til, at Viktor Orbáns ungarske regering skal styre slagets gang i EU's Ministerråd, når landet er i karambolage med Unionens demokratiske spilleregler.Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

BRUXELLES: I efteråret 2024 overtager Ungarn formandskabet for EU's Ministerråd. Samtidig undersøges det, om landet respekterer EU's grundlæggende værdier, efter demokratiet i landet har lidt en række tilbageslag i de senere år.

Det ville være upassende, anser Europa-Parlamentet, der torsdag stemmer om en resolution, der sætter spørgsmålstegn ved Ungarns egnethed til at lede EU og opfordrer Ministerrådet til at se på alternativerne. En resolution, der bakkes op af fem ud af syv partigrupper og forventes at blive vedtaget med stort flertal. 

"Det er fuldstændig urimeligt og upassende, at et land, der defineres som et ikke-demokrati, holder taktstokken," siger den svenske parlamentariker Malin Björk (Vänsterpartiet), der forhandlede beslutningen på vegne af Parlamentets venstrefløjsgruppe.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00