VU tøver om EU-erklæring

EU: EU-positive ungdomspolitikere mødtes i weekenden for at formulere en fælles erklæring frem mod det danske EU-formandskab. Der blev dog ikke opnået enighed, da Venstres Ungdom tøver.
Foto: Colourbox.com
Morten Øyen

VU fokuserer på muligheden for frihandel og uddannelse på tværs af grænser, så det er i virkeligheden der, nogle af skillelinjerne ligger.

Jakob Engel-Schmidt
Formand, Venstres Ungdom
Fakta

Det kæmpede de for:

VU: 
Frihandelaftale
Afvikling af landbrugsstøtten
Oprettelse af en Frihedskommissærpost
National integrationspolitik

SFU:
Bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed
Forbedring af praktikpladssituationen
Bekæmpelse af social dumping
Bekæmpelse af skattely og transfer pricing 

 

Europæisk Ungdom havde lørdag taget initiativ til en konference under navnet "Ungdommens Prioriteter". Her skulle repræsentanter fra alle de EU-positive ungdomspartier forsøge at indgå en aftale med krav til konkrete fokusområder for det kommende danske EU-formandskab. Men selvom man stilede efter en fælles erklæring, er den indtil videre udsat.

VU kunne nemlig ikke tilslutte sig, da partiets forhandler ikke havde fået et klart mandat med til at indgå en aftale med de andre partier. 

Mangel på mandat 
Ifølge formand for Europæisk Ungdom Casper Hald kom man ellers ret hurtigt igennem de planlagte emner, og der var en god stemning.

"Det var ikke bare en ren hensigtserklæring, det var brugbare ting, vi havde oppe at vende," siger Casper Hald.

Man nåede dog ikke til så stor enighed, at man som planlagt afsluttede dagen med underskrivning af aftalen og en pressekonference. Ifølge formand for SFU Pelle Dam var hans parti klar med pennen, "men der var nogle, der ikke rigtig turde, før de havde spurgt derhjemme".

Det parti var VU, for hvem EU-spørgsmål de seneste år er blevet mere betændt end tidligere. I efteråret fremlagde partiet et nyt principprogram, der gav plads til en mere skeptisk EU-linje. Og partiets linje i EU-spørgsmål kræver derfor klare mandater "hjemme fra". 

For mange kokke om projektet
 
Men formanden for VU, Jakob Engel-Schmidt, er alligevel fortrøstningsfuld omkring, at der nok skal kunne blive indgået en aftale. 

"Problemet er jo, at der er så mange kokke om sådan et projekt. Så er det jo sjældent, at nogen af organisationerne får deres store, markante punkter igennem," siger han. 

Ifølge Jakob Engel-Schmidt fokuserer Socialdemokraterne og SF lidt for meget på praktikpladser, sociale klausuler og løndumping. 

"VU fokuserer på muligheden for frihandel og uddannelse på tværs af grænser, så det er i virkeligheden der, nogle af skillelinjerne ligger."

Ærgerligt at lade chancen gå fra sig
Også Pelle Dam mener, det fortsat er muligt at nå til enighed om en aftale.

"Hvis nu de borgerlige ikke løber fra aftalen, fordi de ikke har fået noget igennem, og vi rent faktisk får den underskrevet og får den ud, så håber jeg da, at den kan være med til at sætte fokus på en vigtig debat," siger han.

Europæisk Ungdom håber, initiativet vil sende et signal om, at man gerne vil noget med det danske formandskab, som der, ifølge Casper Hald, overhovedet ikke er blevet prioriteret eller sat fokus på endnu.

"Der er en masse udfordringer i EU, som man kunne tage fat på og en masse emner af dansk interesse, som man også kunne tale om, så det er jo ærgeligt at lade chancen gå fra sig," siger Casper Hald.

Europæisk Ungdom arbejder i øjeblikket på et nyt udkast til en erklæring, som man håber, alle de deltagende partier vil kunne støtte op om inden for den nærmeste fremtid.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00