Unge vil høres under dansk EU-formandskab

FORMANDSKAB: Torsdag overrakte Europæisk Ungdom en erklæring om ungdommens prioriteter for EU-formandskabet til europaministeren. Blandt andet ungdomsarbejdsløshed var i fokus.
Formanden for Europæisk Ungdom, Casper Waldemar Hald, overrækker europaminister Nicolai Wammen (S) erklæringen om ungdommens prioriteter for det kommende EU-formandskab.
Formanden for Europæisk Ungdom, Casper Waldemar Hald, overrækker europaminister Nicolai Wammen (S) erklæringen om ungdommens prioriteter for det kommende EU-formandskab.
Signe Marie Enghave

Torsdag overrakte Europæisk Ungdom "Erklæring om ungdommens prioriteter for det danske EU-formandskab" til den nye europaminister, Nicolai Wammen (S). Det skete på Café Luna på Christianshavn. Til stede var, udover Nicolai Wammen, medlemmer af Europæisk Ungdom og af de EU-positive partier, som har været med til at udvikle erklæringen: SFU, DSU, RU og VU.

På listen over prioriteter er blandt andet, udvikling af Afrika, flere frihandelsaftaler, bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed og flere praktikpladser.

EU inkluderer også unge
"Hvad der sker i EU, kommer i høj grad til at definere vores fremtid," sagde formand for Europæisk Ungdom Casper Waldemar Hald, inden han efter en kort velkomst overrakte erklæringen til europaministeren.

Nicolai Wammen kvitterede med tak for både erklæring og initiativ, hvorefter han holdt en tale om betydningen af unges engagement i EU.

Fakta

Her er prioriteterne i den fælles erklæring:

- Afrika skal udvikles
- Flere frihandelsaftaler
- Ordentlige forhold for arbejdskraftens frie bevægelighed
- Bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløshed
- Flere praktikpladser
- Grænseløse uddannelser
- Effektivt skattesystem på tværs af grænser


Kilde: Erklæring om ungdommens prioriteter for det danske EU-formandskab 2012

"Selvfølgelig er der kompromiser i erklæringen, når der har stået flere forskellige ungdomsorganisationer bag, men det er sådan set også et meget smukt billede på det europæiske samarbejde - hvis det skal være bredt, må der indgås nogle kompromiser," indledte han.

Under formandskabet vil man først og fremmest fokusere på økonomien, påpegede ministeren. Han understregede behovet for at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, skabe vækst og jobs. Særligt grøn vækst og skabelsen af grønne jobs skulle være på dagsordenen.

Økonomien klart den største udfordring
Efter talen var der mulighed for at tage en kort snak om formandskabets udfordringer og muligheder med ministeren og formanden for Europæisk Ungdom.

"Den økonomiske krise vil selvfølgelig blive en stor udfordring for et formandskab, men med den økonomiske krise, kan der samtidig opstå muligheden og behovet for en økonomisk regering i EU-regi. Det handler om, hvorledes man kan sikre økonomien på længere sigt, og det er man nødt til at have en institution for at kunne," lød det fra Casper Waldemar Hald, som mente, at formandskabet desuden kan bruges til at arbejde for mere demokrati i EU ved at give Europa-Parlamentet mere magt.

Nicolai Wammen var enig i, at den største udfordring ville blive at komme gennem krisen, men pegede samtidig på vækstmuligheder.

"Formandskabet giver nogle muligheder for at skabe vækst, og især grøn vækst. Det vil også skabe grønne jobs og dermed bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, som jo også er en af ungdommens nævnte prioriteter," påpegede europaministeren, som i øvrigt mente, at de unges erklæring ville indgå i regeringens overvejelser.

De danske prioriteter for EU-formandskabet offentliggøres i december.

"På grund af, at det polske formandskab stadig er i fuldt gang, og man er i gang med flere sager, er det ikke muligt at have et fuldt overblik før," lød det fra Nicolai Wammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00