USA-ambassadør bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet

HJEMKALDELSE: Udenrigsministeriet har fundet afløseren for Ulrik Vestergaard Knudsen. Det bliver den danske ambassadør i USA, Lars Gert Lose.

Foto: Sait Serkan Gurbuz/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den danske ambassadør i USA, Lars Gert Lose, vender hjem til Danmark for at indtage den øverste embedsmandsstilling i Udenrigsministeriet.

Han skal overtage posten som departementschef fra Ulrik Vestergaard Knudsen, der efter fem år i spidsen for ministeriet rykker videre til en stilling som vicegeneralsekretær i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har Lars Lose den rette erfaring og baggrund til at løfte Udenrigsministeriets mangeartede opgave i en tid, hvor Danmark "skal navigere i stadigt vanskeligere udenrigs- og sikkerhedspolitiske vande".

"Vi har brug for en stærk udenrigstjeneste for at håndtere de mangeartede udfordringer og for at varetage danske interesser internationalt i tæt samarbejde med den øvrige centraladministration. Jeg er sikker på, at Lars med sin baggrund og sine kvaliteter vil kunne videreføre og videreudvikle det eksisterende gode samarbejde," siger Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

En tid med globale udfordringer
48-årige Lars Gert Lose kommer til at stå i spidsen for Udenrigsministeriet i en tid med store globale udfordringer. Danmark skal blandt andet forholde sig til briternes snarlige udmeldelse af EU, en amerikansk præsident, der vil have mindre internationalt samarbejde, og øgede aggressioner fra russisk side.

Netop i forhold til præsident Donald Trump har den kommende departementschef gjort sig bemærket, fordi han i en række interview i danske medier har nedtonet Donald Trumps særlige betydning for den højredrejning og 'America frist'-politik, han er ansigtet på i USA. De tendenser ville også have været der med eller uden Trump i spidsen for USA, lød analysen fra Lars Gert Lose.

Lyt med: Altinget har interviewet Lars Gert Lose om Trump og EU

Topfavorit
Lars Gert Lose var en af topfavoritterne til at afløse Ulrik Vestergaard Knudsen. Altingets chefredaktør Jakob Nielsen gav i juli sit bud på favoritterne til posten, hvor Lars Lose indtog en førsteplads. Ifølge Jakob Nielsen var Lars Lose et særligt godt bud på en afløser grundet hans diplomatiske erfaring:

"Lars Lose har gjort kometkarriere, siden han blev ministersekretær for Per Stig Møller (K) i 2004. Han var udenrigspolitisk rådgiver for Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet og har ligesom Ulrik Vestergaard Knudsen en meget veludviklet politisk sans. Den har han også anvendt som ambassadør i Washington, hvor han har vist sig i stand til at operere i det kaotiske miljø under Trump og skaffe danske politikere de eftertragtede besøg hos deres amerikanske kolleger," skrev han.

Inden Lars Gert Lose blev udpeget som USA-ambassadør af Ulrik Vestergaard Knudsen i 2015, kom han fra en stilling som udenrigspolitisk rådgiver for Helle Thorning Schmidt (S) i Statsministeriet.

Han har tidligere også været rådgiver for Per Stig Møller (K) og Lene Espersen (K), mens de var udenrigsministre. Lars Lose har, siden han blev kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1997, bestredet indtil flere forskellige stillinger i Udenrigsministeriet.

Lars Gert Lose tiltræder sin nye stilling 1. januar 2019.

Læs også

Dokumentation

Blå bog: Lars Gert Lose
Født 17. december 1969. Er privat gift med Ulla Kølvraa Rønberg, og parret har tre børn.

Erhverv

  • Danmarks ambassadør i USA august 2015 til nu
  • Udenrigspolitisk rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning Schmidt (S) i Statsministeriet marts 2013 til august 2015
  • Direktør for Politik og Sikkerhed i Udenrigsministeriet august 2012 til marts 2013
  • Underdirektør for Sikkerhed i Udenrigsministeriet september 2011 til august 2012
  • Afdelingsleder og PR-chef i Udenrigsministeriet juni 2010 til september 2011
  • Udenrigspolitisk rådgiver for henholdsvis Per Stig Møller (K) og Lene Espersen (K) juni 2008 til juni 2010
  • Ministersekretær for daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) september 2004 til juni 2008
  • Udstationeret på den danske ambassade i Paris september 2001 til september 2004
  • Afdelingsleder for kontoret for europæisk politik i Udenrigsministeriet september 2000 til september 2001
  • Afdelingsleder for kontoret for det sydlige Afrika i Udenrigsministeriet september 1998 til september 2000
  • Afdelingsleder for EU-koordinationskontoret i Udenrigsministeriet maj 1997 til september 1998

Uddannelse

  • Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i juni 1997
  • Master i International Relations fra University of Warwick, England, i juni 1995.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gert Lose

Chef, Global Public Affairs, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00