Vælgerne: EU ikke vigtig i valgkamp

MÅLING: Danskerne placerer EU som det mindst vigtige emne i den kommende valgkamp, viser ny meningsmåling. Danmark har en tradition for at adskille EU og folketingsvalg, lyder forklaring fra ekspert.
Morten Øyen

Sammenligner man med andre lande, så har Danmark jo en helt særlig tradition med et meget bredt EU-flertal i Folketinget. Og på en måde har partierne jo stort set i fællesskab været ansvarlige for at holde EU ude af valgkampene.

Ove K. Pedersen
Professor, CBS
Fakta
Spørgsmålet lød:
Hvilke områder anser du for vigtigst ved det kommende folketingsvalg? (sæt tre krydser ud af følgende ti muligheder)

EU, udenrigs, arbejdsløshed, folkeskole, kriminalitet, miljø og klima, skat, sundhed, udlændinge, økonomisk politik.

Meningsmålingen er gennemført på nettet af A&B Analyse for Altinget.dk på baggrund af 1098 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Målingen er gennemført i perioden 12/5 - 17/5. Alle resultaterne af meningsmålingen bliver bragt på Altinget | Christiansborg mandag den 30. maj.

EU ligger helt i bunden på vælgernes politiske dagsorden. Faktisk er det kun 4,2 pct. af danskerne, der anser EU som vigtigt under den kommende valgkamp. Det viser en ny meningsmåling foretaget for Altinget.dk af A&B Analyse.

Til sammenligning viser målingen, at vælgerne går langt højere op i økonomisk politik og arbejdsløshed, som topper listen over væsentlige emner for valgkampen.

Men det resultat er langt fra overraskende, lyder det fra eksperter.

"EU har altid været en bundskraber i nationale valgkampe. Og det gælder ikke kun Danmark, men også de fleste andre EU-lande," siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Nedergaard.

0:000:00