Mette Bock
(Foto: ft.dk)

Velfærdsturismen kræver handling

24. september 2013 kl. 22:15
DEBAT: Den såkaldte velfærdsturisme er i vækst, og der er derfor grund til at handle. Der er brug for mere demokratisk gennemsigtighed, skriver EU-ordfører i Liberal Alliance Mette Bock.
| Flere

EUdebatten

Af Mette Bock (LA)
EU-ordfører, Liberal Alliance

Hvor mange synes egentlig, at det er fornuftigt, at andre EU-borgere kan få kontanthjælp i Danmark efter blot ti ugers arbejde i landet? Hvor mange synes egentlig, det er i orden, at Danmark skal betale SU til studerende fra andre EU-lande på de vilkår, der gælder i dag?

Næppe mange. Altså bortset fra her på Christiansborg.

Når vi kan konstatere, at velfærdsturismen er i vækst, er der grund til at handle. Jeg synes, vi skal lade os inspirere af englænderne, der netop har iværksat en stor undersøgelse, der skal kortlægge kompetencefordelingen mellem EU og Storbritannien.

Demokratisk gennemsigtighed 
Lad os gennemføre en tilsvarende for forholdet mellem Danmark og EU, så vi får grundlag for at gennemføre helt nødvendige reformer. Lad os gøre det uigennemskuelige gennemskueligt. Det kalder man også demokratisk gennemsigtighed, og det skal vi have mere af.

Vi bliver ganske enkelt nødt til at se i øjnene, at verden har ændret sig, siden de gældende regler blev vedtaget. Mange af de regler, der styrer forholdene omkring kontanthjælp og SU mv. er traktatreguleret. I stedet for blot at kaste håndklædet i ringen og sige, at så må det være sådan, og at vi skal følge EU-dommene, burde vi sige, at hvis det er sådan, skal det ændres. Ellers vil velfærdsturismen blot stige og stige. Vi må med andre ord tage ansvaret for at gennemføre reformer på os.

Velfærdsydelser bør være et nationalt anliggende. Punktum.

Og lad os så se på, hvilke ændringer en sikring heraf vil kræve. For god ordens skyld skal jeg understrege, at jeg synes, det er helt i orden, at borgere fra andre lande frit kan søge og få arbejde i Danmark. Jeg glæder mig over, at landmændene trods alt kan få høsten i hus, når det nu ikke er muligt at få tilstrækkelig mange danskerne til at arbejde i landbruget.

Men det betyder ikke, at det er i orden, at de efter 10 ugers arbejde skal kunne hæve kontanthjælp.

Det burde være fuldstændig indlysende. Erkender vi ikke dette politisk og handler på det, vil det bidrage til den folkelige modstand mod EU. Modstanden fødes af de helt åbenbare urimeligheder i det nuværende system og er udtryk for sund fornuft.

Noget, der ind imellem er en mangelvare i politik.

Lad os fjerne torne og udenomsværker, så vi kan koncentrere det europæiske samarbejde omkring de oprindelige formål: at sikre fred, frihed og et frit, indre marked.

Disse formål omfatter ikke fri shopping i velfærdsydelser, der helt klart skal være et nationalt anliggende.

EUdebatten

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK