V-kandidat Anna Libak: Landbrugsstøtten skal laves om til klimastøtte

OMLÆGNING: Hvis landbrugsstøtten bliver lavet om til klimastøtte, vil det både mindske CO2-udledningen og give vækst i Afrika. Derfor skal EU-støtten laves om, siger Anna Libak (V). Venstre afviser dog, at det er partiets linje.

EU’s landbrugsstøtte skal laves helt om, så det fremover bliver til klimastøtte.  

Sådan lød det onsdag fra Venstres folketingskandidat Anna Libak under en debat hos Altinget. Her blev hun spurgt til, om hun vil arbejde for, at Danmark tager teten i forhold til en ambitiøs grøn landbrugspolitik i EU.  

“En tredjedel af EU’s budget går til landbruget. De mange milliarder kan med fordel bruges til at støtte bæredygtigt landbrug,” sagde hun. Hun mener derfor, at landbrugsstøtten skal laves om til klimastøtte.

Libak sagde, at Venstre går til valg på sådan en omlægning, men partiets pressechef har efterfølgende afvist, at det er partiets linje.

Ifølge Anna Libak vil omlægningen af støtten ikke kun betyde, at der kommer skub på den bæredygtige udvikling i dansk landbrug, men gang i økonomien i tredjeverdenslande. EU’s landbrugsstøtte bliver ofte blevet kritiseret for at skævvride konkurrencen og gøre det svært for tredjeverdenslande at komme ind på det europæiske marked.  

“Der produceres mange fødevarer i EU, som har en højere CO2-belastning, end hvis de blev produceret i den tredje verden, fordi man bruger drivhuse. Derfor tror jeg, verden ville blive et bedre sted, hvis vi kunne nedbringe vores klimabelastning og samtidig skabe muligheder i de lande, vi ellers skal modtage klimaflygtninge fra,” sagde hun.  

Herlig og ny musik?  
Den udmelding blev modtaget med begejstring af SF’s spidskandidat, Margrete Auken, der kaldte det et nybrud fra Venstre, der historisk bliver anset for at være det store landbrugsparti.  

“Det er herlig musik. Men jeg har ikke hørt det ret mange gange før, det er lidt af et nybrud i Venstres politik,” sagde hun.  

Hun mener, at kombinationen af den høje told, der bliver pålagt varer ude fra unionen, og at EU samtidig understøtter deres eget landbrug, er en enorm udfordring.  

“Vi sætter toldmure op og dumper billig mælk i knolden på dem, så vi ødelægger deres eget landbrug,” sagde hun. 

Hun forklarede, at EU for godt et år siden købte retten til at fiske i Vestafrikas farvand, hvilket gør det svært for de lokale at tjene penge på fiskeri. Den aftale stemte hun selv imod.  

“Men Venstre stemte ikke imod. Tværtimod. Det har været håbløst at flytte landbrugspolitikken ud af den protektionisme, du beskriver.” 

Se Aukens reaktion og Libaks svar i videoen nedenfor: 

Ny situation giver nye muligheder 
Også Alternativets kandidat, Rasmus Nordqvist, synes, det lød som nye toner fra Venstre.  

“Det er noget helt andet end det, vi har set fra Venstre de sidste fire år i Europaudvalget.” 
Ifølge Anna Libak skyldes det, at man i dag må arbejde ud fra præmissen om, at landbrugsstøtten er, som den er.  

“Jeg kan generelt ikke genkende Venstres politik, når andre beskriver den. Men i en situation, hvor vi har landbrugsstøtte, forsvarer vi danske nationale interesser. Hvis man omlagde landbrugsstøtten til klimastøtte, vil man agere på nye betingelser,” sagde hun. 

Den socialdemokratiske spidskandidat, Jeppe Kofod, deltog også i debatten. Han var ikke helt overbevist om, at omlægningen af landbrugsstøtten i sig selv ville være nok for at få de afrikanske lande ind på det europæiske marked. Slev ikke hvis man fjernede tolden. De europæiske forbrugere har nemlig meget høje standarder og EU meget strikse regler, når det kommer til fødevarer.  

“Vi skal af med toldsatserne. Men hvis de ikke kan leve op til vores regler, kan de ikke sælge deres varer. Når vi foreslår en slags Marshall-hjælp til Afrika, er det for at hjælpe dem til at udvikle standarder, så de faktisk har mulighed for at sælge varer på vores markeder.  

Se hele debatten: 

*Artiklens overskrift er ændret 22.5.19 klokken 14.15. Oprindelig hed den "Venstre: Landbrugsstøtte skal laves om til klimastøtte", men partiet oplyser, at meldingen står for Anna Libaks egen regning.

Forrige artikel Fra Ghita Nørby til Frank Hvam: 134 kendte medvirker i stemmekampagne Fra Ghita Nørby til Frank Hvam: 134 kendte medvirker i stemmekampagne Næste artikel EU-overblik: Peter Kofod vil sikre EU's grænser uanset prisen, men ikke øge budgettet EU-overblik: Peter Kofod vil sikre EU's grænser uanset prisen, men ikke øge budgettet