Venstre: Stabilitet er afgørende for det fremtidige europæiske samarbejde

DEBAT: Venstre ønsker et EU-samarbejde, der skaber varige løsninger på de grænseoverskridende udfordringer som vækstkriser, migrationskriser og klimakriser. Konkret skal det indre marked og frihandelsdagsordenen styrkes, skriver Jan E. Jørgensen.

Af Jan E. Jørgensen
EU-ordfører, Venstre 

Der har ikke været mangel på overraskende udmeldinger fra den socialdemokratiske lejr i den seneste tid.

Først benyttede Mette Frederiksen grundlovsdag til at annoncere sin politiske skilsmisse fra De Radikale, og til folkemødet på Bornholm brød hun så vores mangeårige samarbejde om europapolitikken med sin udmelding om, at de danske EU-forbehold alligevel skal bevares – for tid og evighed, må man forstå.

Frederiksens udtalelse står som den foreløbige kulmination på en uskøn identitetskrise, der strækker sig over to formænd og en nyfunden sommerflirt med Dansk Folkeparti. En krise, som desværre har ført til, at man nu bryder med de ellers stabile rammer for den danske EU-kurs.

Undgå slinger i valsen
Med under et år til næste Parlamentsvalg bør man efter min mening undgå denne slags slingrekurs. Vælgerne skal kunne vide sig sikre på, hvad partierne egentlig vil arbejde for, når de i maj næste år skal sætte deres kryds.

Modsat Socialdemokratiet står vi i Venstre fast på de ting, vi hele tiden har sagt. Den EU-politik, der er nedfældet i vores regeringsgrundlag, udgør fortsat den politiske rettesnor forud for både EP-valget og folketingsvalget.

Vi skylder hinanden at se ud over næste valgkamp og i stedet fokusere på, hvordan vi får mest ud af vores europæiske samarbejde.

Mere Danmark i Europa
Det gør vi efter min overbevisning ved at få mere Danmark i Europa.

Hvis Europa – og Danmark – skal have indflydelse i en stadig mere globaliseret verden, så er det nødvendigt, at vi europæere står sammen. Uanset om det gælder forsvaret for vores menneskerettigheder, demokratiske værdier eller udbredelsen af frihandel, så er det mest virksomt, når EU taler med én fælles stemme.

I Venstre ønsker vi et EU-samarbejde, som skaber varige løsninger på de grænseoverskridende udfordringer, som vi i en omskiftelig og globaliseret verden stadig oftere konfronteres med. Vækstkriser, migrationskriser og klimakriser.

I praksis betyder det, at vi vil arbejde for en yderligere styrkelse af det indre marked og af frihandelsdagsorden. Derudover vil vi arbejde for en stærkere fælles forsvars-, sikkerheds- og udenrigspolitik, hvor Danmarks aftryk forhåbentligt i fremtiden bliver mere tydelige.

EU er en nødvendig platform
Endelig er det for Venstre også en hjertesag, at vi styrker vores energipolitiske samarbejde og arbejder endnu mere målrettet med vores fælles klima- og miljøpolitik.

Hvis vi også i fremtiden skal passe godt på Danmark, så er EU en helt nødvendig platform. Når det kommer til at sikre Danmarks økonomiske og sikkerhedspolitiske interesser, så står vi ganske enkelt stærkest, når vi samarbejder med vores europæiske naboer.

I Venstre går vi til valg på at arbejde videre for et stærkt, slankt og effektivt EU, der kan levere løsninger på fremtidens udfordringer. Hvad Socialdemokratiet derimod har tænkt sig, det skal jeg ikke forsøge at gøre mig klog på.

Forrige artikel Messerschmidt: Se det i øjnene – Bruxelles rager danskerne en høstblomst Messerschmidt: Se det i øjnene – Bruxelles rager danskerne en høstblomst Næste artikel ITD: Chauffører der krydser grænser er ikke udstationerede ITD: Chauffører der krydser grænser er ikke udstationerede