Vestagers EU-chancer hænger i en meget tynd tråd

DØDVANDE: EU-ledere må opgive at enes om, hvem der skal stå i spidsen for Unionen. Vestagers chancer er stærkt forringede. 

BRUXELLES: Det ser sort ud for Margrethe Vestagers ambitioner om at sætte sig i EU-Kommissionens formandsstol. 

Det konstaterede Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), torsdag efter et EU-topmøde i Bruxelles, hvor flere EU-kilder beskriver hendes chancer som “minimale”. 

Her måtte Unionens stats- og regeringschefer opgive at sætte navne på de fire EU-topposter, der bliver ledige inden for de kommende måneder. 

De konkluderede samtidig, at der ikke er støtte til nogen af de tre kendte frontløbere til posten, som ud over den tidligere radikale leder også tæller to andre såkaldte spitzenkandidater til posten, hollandske socialdemokrat Frans Timmermans og den tyske kristendemokrat Manfred Weber 

“Det står bare klart, at der er ingen af de tre kandidater, der er på bordet, som der er en majoritet bag, og derfor er der ingen af dem, der kan peges på,” sagde Danmarks fungerende statsminister. 

”Så er det med at komme videre,” konstaterede Løkke. 

Ses igen om ti dage 
Formand for EU-ledernes klub, Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har indkaldt lederne til et nyt møde 30. juni for at se, om de da kan få toppostkabalen til at gå op, muligvis ved at lægge nogle nye kort på bordet. 

Ud over kommissionsformandsposten er det også jobbet i spidsen for Det Europæiske Råd, for EU’s udenrigstjeneste og for Den Europæiske Centralbank (ECB), der er i spil. 

Ambitionen er fortsat, at der skal findes en løsning, inden Europa-Parlamentet samles for første gang siden EU-valget i maj og vælger deres egen formand 2. juli. De folkevalgte skal godkende den nye kommissionsformand. 

Tusk understregede, at han fortsætter sine konsultationer med både de 28 EU-chefer og Parlamentet. 

Den afgående kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, konstaterede “med en vis glæde”, at “han ikke er særlig nem at erstatte”. 

Adspurgt om han mente, at der var noget, der gør det lettere at finde et kompromis om ti dage end nu, svarede han:  

“Det forventer jeg ikke. Men det skal gøres.” 

Klimaambitioner mislykkedes også 
Toppostfordelingen var dog ikke det eneste, som de 28 forsamlede EU-chefer måtte opgive at blive enige om ved mødet. 

Efter lange drøftelser måtte et flertal af medlemslandene indse, at der ikke kunne skabes konsensus om at sende et klart signal om, at EU skal være klimaneutralt i 2050. Det var Ungarn, Polen, Tjekkiet og Estland, der blokerede for den aftale. 

Det sværdslag var også med at forsinke EU-chefernes program, hvilket betød, at navnelegen først kunne sættes i gang omkring klokken 21.30, før den blev indstillet igen efter halv to om natten. 

Stadig dansk håb 
Hvis Vestager dømmes definitivt ude, kan det dog åbne nye muligheder for Løkke selv, som nævnes på rygtebørsen som en mulig formand for Det Europæiske Råd. 

Den afgående statsminister ville dog efter mødet ikke selv kommentere på sine muligheder for at komme i spil.

Det er også uvist, om det overhovedet bliver ham, der sidder i lokalet på vegne af Danmark om 10 dage.

Læs også: Danmarks kommende statsminister skal finde sin indre verdensdame

Hvis det lykkes for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at danne en regering i mellemtiden, kan hun få sin debut på EU-scenen næste søndag. 

"Det vil overraske mig meget, hvis det er mig, der deltager i det møde til den tid,” lød afskedsordene fra Løkke, da han forlod topmødet.

, ,

Forrige artikel Tysk kovending var ikke nok: EU-lande blev ikke enige om ny klimaambition Tysk kovending var ikke nok: EU-lande blev ikke enige om ny klimaambition Næste artikel Derfor kan Løkke blive en dark horse i væddeløbet om EU's topposter Derfor kan Løkke blive en dark horse i væddeløbet om EU's topposter
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.