Vismænd: EU's finanskrav er for firkantede

FINANS: Regeringen bør arbejde for, at EU tillader lande med sunde økonomier at lempe finanspolitikken, mener Det Økonomiske Råd. Forslaget får ros fra DF, som vil bringe det ind i forhandlingerne om en ny europaaftale. S og SF er skeptiske.
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og de øvrige økonomiske vismænd, mener regeringen skal arbejde for mere fleksible EU-krav.
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og de øvrige økonomiske vismænd, mener regeringen skal arbejde for mere fleksible EU-krav.Foto: Det Økonomiske Råd
Morten Øyen

Løsner EU reglerne for lande med styr på økonomien vil det også være til andre EU-landes fordel.

Pia Adelsteen (DF)
EU-ordfører
Fakta
Der er i EU vedtaget et formelt krav om, at den samlede budgetudvikling på de
offentlige finanser skal være i balance eller udvise overskud. I praksis betyder dette, at underskuddet på den strukturelle saldo ikke må overstige 0,5 pct. af BNP, med mindre der er tale om alvorlige lavkonjunkturer.

Sker det skal medlemslandet hurtigst fremlægge en plan til EU-Kommissionen med, hvordan underskuddet kommer ned under den tilladte størrelse igen.


Kilde: Folketingets Økonom
EU's hårde greb om medlemsstaternes offentlige finanser kan godt løsnes for en række lande. For giver EU de "sunde" lande mulighed for at bruge flere penge, vil det kunne hjælpe andre lande med at komme op ad suppedasen.

Det mener Det Økonomiske Råd, som i deres nye rapport opfordrer regeringen til at gøre noget ved sagen i EU - så grundlæggende sunde økonomier som Danmark, Tyskland, Sverige, Finland, Holland og Østrig får mulighed for at lempe på finanspolitikken, imens Europa er i krise.

"Den danske regering bør derfor arbejde for, at EU tillader - eller ligefrem opfordrer til - at lande med sunde offentlige finanser lemper finanspolitikken," skriver de økonomiske vismænd.

DF støtter fleksibilitet
De ser også gerne, at EU-kravene på sigt bliver tilpasset, så de i højere grad taget højde for nationale institutionelle forhold.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00